Najviši sportista svih vremena! (VIDEO)

Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru u timu Irana u sedećoj odbojci igra i momak visok 246 centimetara!
Morteza Merzadselakžani je najviši sportista ikad na Olimpijskim igrama, sa svojih, gotovo, dva i po metra visine!
Ovaj momak, koji je pre nekoliko dana napunio 29 godina, igra za reprezentaciju Irana na Paraolimpijskim igrama i to, paradokaslano, u sedećoj odbojci.
Morteza je još od najranijih dana oboleo od akromegalije ili gigantizma, bolesti koja se u medicini definiše kao povećani rast nastao zbog prekomernog lučenja hormona rasta pre zatvaranja epifiznih pukotina, najčešće iz adenoma hipofize.
On je od 15. godine života morao da počne da koristi invalidska kolica ili štake za kretanje, kao rezultat ozbiljnog preloma karlice posle pada sa bicikle.
Sedećom odbojkom je počeo da se bavi pre pet godina, kad ga je sadašnji trener spazio u jednoj televizijskoj emisiji, uvideo je njegov potencijal i pozvao ga na treninge. Naravno, ovaj momak je bio otkrovenje na terenu, sa rukama koje su u podignutom položaju dostizale i više od dva metra visine! Ali, pre toga njegov život je bio izuzetno težak.
„Bio sam sam, u depresiji, ali život mi se promenio od kad sam počeo da igram sedeću odbojku i posebno kad sam postao paraolimpijac“, rekao je Merzadselakžani, prenosi „Sportski žurnal“.
POGLEDAJTE GA NA TERENU
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar