Čović o budućnosti ABA lige: Zatvaranje pogibeljno, Druga liga da zaživi

Zatvaranje ABA lige nije dobro – Nebojša Čović, prvi čovek Crvene zvezde MTS, u Istanbulu je gledao drugi nastup crveno-belih juniora. Posle meča je govorio o raznim temama, ali vam danas prenosimo najaktuelniju – odgovor na nagoveštaje iz Hrvatske da će njihovi pojedini klubovi tražiti da se zatvori ABA liga?

Legitimno je da hrvatski timovi mogu da daju određene zahteve. Stav Crvene zvezde mts, jeste da liga treba da se svede na 12 klubova zbog kalendara takmičenja, odnosno „prozora“. Ono na šta Crvena zvezda mts neće pristati je zatvorena liga. Pošto smo mi klub iz Srbije nećemo ići ispod ovoga: tri kluba iz Srbije, plus još jedan koji dobijamo po koeficijentu i, ono što je važno, da se ABA liga popunjava iz Srbije po redosledu u nacionalnom prvenstvu.

Ostalih 8? Kako god da se dogovore, i neka nam kažu šta i kako. Ali „zatvorena liga“ bi bila nešto pogibeljno ne samo za Srbiju, nego za čitav region. Takođe, imamo predlog – ne znam da li je realno ili nije realno da se realizuje odmah – da startuje od oktobra Druga, ili B ABA liga. Tu postoje dva modela: jedan model, odnosno proporcije te lige koja bi takođe brojala 12 klubova, da bude preslikan model ABA lige – da Srbija ima četiri kluba pa dalje… Drugi model je da iz svake zemlje dolaze po dva kluba, što znači ukupno 12.

Mislim da bi to doprinelo razvoju određenih košarkaških centara, primera radi u Srbiji, Čačka, Vršca, Subotice…u Hrvatskoj Šibenika, Splita, u Crnoj Gori, Nikšića, Cetinja, u BiH Bosne iz Sarajeva… I da to krene odmah u oktobru. To će biti naši stavovi i u tom delu ćemo biti konstruktivni. Razumem i stav hrvatskih klubova, ali to ostavljam njima, ako se oni dogovore za njihove klubove na neki drugi način…

Izvor i foto Sportski žurnal

Započnite diskusiju

Ostavi komentar