"Da sam pogodio penal, možda rata u YU ne bi bilo"

Faruk Hadžibegić, član sjajne jugoslovenske fudbalske reprezentacije, koja je ispala na penale od Argentine na Svetskom prvenstvu u Italiji, prisetio se te „fudbalske lutrije“. O druženju sa Radovanom Karadžićem.
Mnogo toga dogodilo se na prostoru bivše Jugoslavije od čuvene utakmice četvrtfinala Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, koju je reprezentacija bivše države izgubila od Argentine na penale.
Bila je to penal-serija koja se pamti, u kojoj su mnogi majstori fudbala promašivali. Uključujući Dijega Maradonu, kome je Tomislav Ivković uhvatio „živu loptu“. Za Jugoslaviju su promašili Dragan Stojković (pogodio prečku u prvoj seriji), Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić.
Upravo se ovaj poslednji navedeni – Hadžibegić – u izjavi za francuski „20minutes“ prisetio te utakmice.
„Da sam dao gol, uveren sam da bismo prošli u polufinale“, kaže Hadžibegić, koji je promašio peti jedanaesterac, a da ga je dao rezultat bi bio 3:3 i otišlo bi se u šestu seriju.
„I ne zvuči pretenciozno, ali mislim da kasnije ne bi došlo do rata. Kada vidimo šta se danas događa u svetu, očito je da se ništa nije naučilo iz istorije i da se nije naučila lekcija iz bivše Jugoslavije. To je dokaz da političari žele rat, a ne narod“, rekao je trener Valensijena.
Pre rata, Hadžibegić je igrao za FK Sarajevo u kojem je psiholog bio vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić. Kaže da su se družili, a sada ga mrzi.
„On je pre rata bio psiholog u FK Sarajevo, gde sam ja počeo karijeru. Osam godina je ostao s nama. Poznajem ga dobro, provodili smo večeri sa njim. Bio je dobar momak, sa kojim smo o svemu razgovarali. Nikad nismo mogli ni da zamislimo šta će biti kasnije. Bio sam iznenađen i šokiran. Danas ga mrzim. Iako u mojoj religiji mržnja nije moguća, ovo je jednostavno drugačije. Ne mogu da mu oprostim sve one koji su ubijeni“.
VIDEO
Izvor i foto

2 Comments

  1. Samo Dejo i Piksi iz Zvezde u tadašnjoj reprezenaciji… a Zvezda onako moćna… najmanje 5 fudbalera iz tadašnje Zvezde je trebalo tada da igra u reprezentaciji…Vulic, Spasic, Brnovic pa možda i ti Hadzibegicu niste tada bili najbolji na svojim pozicijama za taj dres! Nismo igrali u najjačem sastavu jer je Osim morao da po nacionalnom ključu pravi ekipu…

  2. Gde je bio Mihajlovic, Jugovic, Boban, Pancev, Suker, Jarni, Boksic, Binic, Bilic, pa i Radinovic, Marovic, Najdovski.. slazem se Piksi, Dejo, Robi, Katanec i Mijat je imao mesto.. Susic i Vujovic, ali istali ne koji spasic, stanojkovic moj stric Milan Jankovic je ima mesta pre mnogih igrao u Realu, Andrlehtu i Zvedi..

Ostavi komentar