Dijamantska liga – Manjonga skočio 8,61 metar

Atletika, dijamantska liga, Šangaj – Jamajčanka Elena Tompson potvrdila vladavinu u sprintu, 19-godišnjaci Noa Lajls i Kipjegon Bet iznenadili favorite

Iako je atletska sezona tek počela i iako su mnogi učesnici mitinga Dijamantske lige u Šangaju prvi put nastupili postignuto je nekoliko odličnih rezultata, a i u disciplinama u kojima nije bilo vrhunskih dostignuća bilo je uzbudljivih završnica i raspleta.

Najbolje rezultate sezone u svetu postigle su četiri atletičarke. Olimpijska šampionka na 100 i 200 m Elena Tompson (Jamajka) pobedila je na 100 m s 10,78 sekundi, olimpijska šampionka na 400 m Šona Miler-Uibo (Bahami) odbranila je primat s 49,77, olimpijska šampionka Fejt Kipjegon (Kenija) pretrčala je 1.500 m za 3:59,22, a njena zemljakinja Helen Obiri je s 14:22,47 postavila i lični rekord. Najbolji rezultat sezone na 200 m izjednačio je na 200 m 19-godišnji Noa Lajls s 19,90 sekundi, a veliko iznenađenje priredio je i njegov vršnjak, svetski juniorski prvak na 800 m Kenijac Kipjegon Bet s 1:44,70 koji je sjajnim finišem u taktičkoj trci savladao svoje zemljake Bivota, Rotiča i olimpijskog šampiona i svetskog rekordera Davida Rudišu koji je jedva sačuvao i četvrto mesto.

Rekord mitinga u Šangaju postigli su olimpijska šampionka na 3.000 m stiplčez Rut Džebet (Bahrein), koja se revanširala vicešampionki Hivin Kijeng (Kenija) za poraz u Dohi pobedivši s 9:04,79, iskusni Beršon Džekson (400 m prepone) s 48,63, kao i Južnoafrikanac Luvo Manjonga, olimpijski vicešampion, koji je skočio udalj 8,61 m s tim što je to i rekord Dijamantske lige – niko od 2010. od kada postoji Dijamantska liga nije skočio više od njega.

Sandri Perković, olimpijskoj šampionki u bacanju diska i 66,94 m bilo je dovoljno za ubedljivu pobedu, a Jamajčaninu Omaru Meklaudu 13,09 sekundi na 110 m prepone da ponovo nadmaši olimpijskog vicešampiona Španca Ortegu. U ovoj trci posle jednogodišnje pauze, zbog kolektivne suspenzije izrečene ruskim atletičarima, nastupio je kao nezavisni učesnik svetski šampion Sergej Šubenkov i zauzeo peto mesto s 13,35…

Olimpijski šampioni koji nisu „opravdali” ove titule su Brazilac Braz, četvrti u skoku motkom, Nemac Harting, peti u bacanju Diska, Amerikanac Henderson, tek sedmi u skoku udalj, Kanađanin Druin koji u skoku uvis nije savladao prvu visinu, kao ni Amerikanka Tijana Bartoleta, u Riju pobednica u skoku udalj, koja je juče trčala na 100 m i izgubila ritam posle posrtanja u trećem-četvrtom koraku pa je ciljem prošla poslednja s slabih 11,49.

Sledeći miting Dijamantske lige je 27. maja u Judžinu. Na njemu će se prvi put ove sezone skakati u dalj u ženskoj konkurenciji i prve skokove izvešće i Ivana Španović.

Izvor i foto Politika

Započnite diskusiju

Ostavi komentar