Đorđević: Medalja je uvek cilj, od toga ne bežimo

Cilj je medalja – Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je da ekipa na predstojećem Evropskom prvenstvu ide na osvajanje medalje i nastavak dobrih igara na velikim takmičenjima.

„Ne bežimo od toga da svaki put kada se sakupimo istaknemo medalju kao cilj, a tako će biti i sada. Kapiten Teodosić je rekao da dosta toga zavisi u kakvom ćemo sastavu biti, ali mi kao Srbija sa velikim kvalitetom ne smemo da postavljamo ciljeve niže od toga“, rekao je Đorđević na konferenciji za medije u Kući košarke u Sazonovljevoj.

On je dodao da će glavni konkurenti na kontinentalnom šampionatu biti Litvanija, Španija, Turska i Grčka.

„Turska je 30 odsto jača na svom terenu, Litvanija je u punom sastavu, za Španiju samo neće igrati Mark Gasol, a Grke predvodi NBA zvezda Janis Adetokumpo. Tu je i Hrvatska sa zamajcem iz prošle godine, kao i Francuska, Italija, Slovenija…“, rekao je selektor.

Na Đorđevićevom spisku od 25 igrača nalazi se i Nikola Jokić, čiji nastup na EP je pod upitnikom. Đorđević je kratko i jasno poručio da to nije pitanje za njega.

„Da li se ja zovem Nikola Jokić? Odgovorio sam na pitanje“, odsečno je naveo.

Prema njegovim rečima, svi reprezentativci su u odličnom fizičkom stanju, izuzev povređenog Nemanje Bjelice, koji je takođe na spisku.

„Razgovarao sam sa svim igračima, u tom trenutku niko nije mogao da zna šta može da mu se desi do kraja sezone. Svi su u dobrom fizičkom stanju, osim Bjelice, i ne vidim nijedan razlog da se ne odazovu pozivu.“

Novinare je interesovalo da li će Đorđević predvoditi Srbiju i posle šampionata Evrope.

„Već sam odgovorio na to pitanje, sada pričamo o drugim stvarima. Ne želim da se ponavljam“, zaključio je Đorđević.

Okupljanje reprezentacije zakazano je za 20. jul u Beogradu, a tri dana kasnije putuje se na Kopaonik. Prva prijateljska utakmica je 2. avgusta protiv univerzitetske reprezentacije Srbije.


Đorđević: Veštačko menjanje hijerarhije svetske košarke

Aleksandar Đorđević istakao je da Međunarodna košarkaška federacija novim „prozorima“ u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine veštački pokušava da naruši hijerarhiju.“Činjenica je da se menja hijerarhija reprezentacija jer najbolji neće dobiti šansu da igraju, što znači da Španija, Francuska i Srbija neće biti u najjačem sastavu. Šta je tu cilj FIBA i kakva košarka se predstavlja? Menjaju se principi selektiranja ekipe“, rekao je Đorđević.

Selektor „orlova“ dodao je da je FIBA nametnula takve stvari i da svima preostaje da se prilagode.

„Selekcije koje nemaju mnogo košarkaša u Evroligi i NBA ligi sada su dobile veću šansu da iznenade favorite. Ne može da se od Moldavije napravi velesila, iako imam sav respekt prema svima“, naveo je on.


Izvor i foto RTS 

Započnite diskusiju

Ostavi komentar