Đorđević o Teu, "orlovima", Dončiću, Pau i Španiji

Selektor košarkaša Srbije u opširnom intervjuu za madridski „As“ pričao zašto talentovani Luka Dončić neće zaigrati za „orlove“, zašto se divi Teodosiću, ali i selekciji „furije“
Aleksandar Đorđević radi odličan posao u reprezentaciji Srbije. Od preuzimanja nacionalnog tima za kratko vreme stvorio je moćan tim. Priznao je da je po dolasku na kormilo „orlova“ imao samo jedan cilj.
„Već dugo se spominje kako je završena priča uspešne španske generacije, ali oni i dalje osvajanju medalje. Igraju za svoju reprezentaciju sa istom željom kao prvog dana i zbog toga imam ogromno poštovanje za njih. Kada sam preuzeo reprezentaciju Srbije cilj koji sam postavio je bio da pobedimo Španiju. To je bila metafora za uspeh, da pobediš najbolje“, izjavio je u intervjuu za „As“ Đorđević.
Nije mogao da ne pomene Pau Gasola, legendu španske, evropske i svetske košarke, koji i sa punih 36 godina predstavlja „stah i trepet“ za protivnike.
„Ta generacija sa Gasolom na čelu je brend. Svetske zvezde, kao što smo ih mi svojevremeno imali, koji su uvek bili spremni da daju maksimalnu žrtvu, telom i dušom… U mojoj zemlji već kada napune 30 godina igrači misle da ne mogu više, a onda pogledaš Pau Gasola koji ima 35 i MVP je. To je ta mentalna snaga, to su oni na koje treba da se ugledaju. I svake godine isto kada je okupljanje reprezentacije. Pau prvi kaže da, i ostali kažu da. To je ta strast, prijateljstvo…“, objasnio je Đorđević i dodao da se tim motivom nosio i kada je preuzimao tim Srbije.
„To mi je bio glavni cilj, da ista ta strast vlada u timu, da je osete i da nose dres svoje zemlje sa ponosom i da se osećaju tako kada slušaju himnu. To je bila i moja misija pre odlaska na Evropsko prvenstvo da naša himna bude poslednja melodija koju ćemo čuti“.
On je posebno apostrofirao jednog igrača za kojeg tvrdi da podseća na njega.
„Serhio Ljulj želi da bude gazda, da pobeđuje i da ima glavnu ulogu u timu. Vidim sebe u njemu, donosio sam iste odluke na terenu kao što on čini danas. Njegov pobednički mentalitet je primer za sve“.
Đorđević je pomenuo i „orlove“. Pre svih Miloša Teodosića i posebnu vezu koju imaju.
„Nas dvojica imao veoma iskren odnos i srećan sam zbog toga. Imenovao sam ga za kapitena posle prve godine, on je naš najbolji igrač, najbolji u Evropi, godine provodim diveći se onome što radi. On me zapanjuje svaku utakmicu. U reprezentaciji imamo pravila, ali on ima mogućnost da ‘oplemeni’ našu igru svojim talentom. Igračima kao što su on i Ljulj ne možeš da nacrtaš na tabli i kažeš im igramo „pik en rol“. Ne, dođi i reci im: Igraj! To su posebni igrači, koji ekipu čine boljom. Nepredvidivost je Miloševa stvar, a ali poseban karakter našem timu donosi Stefan Marković“, dodao je selektor Srbije.
On je, međutim, istakao da je vremenom Srbija dobila još neke dobre igrače.
„Sada imamo i druge talente koji se razvijaju, kao što su Jokić, Bogdanović, koji je ove godine bio mnogo konkretniji, ali može još. Kao što je Bjelica, kojem dajem da ima loptu više u rukama, jer poseduje taj kvalitet. On je veoma netipična ‘četvorka’, jer poseduje kreaciju plejmejkera. Raduljica je značajno napredovao u poslednje vreme, veoma je važan za nas. Bilo je ‘dečjeg plakanja’ ranije, ali oni znaju da sam im ja kao stariji brat. Uživam sa njima. Bez obzira na to što on nekad bude ljut ili besan zbog situacija na terenu i van njih, oni dobro znaju da ih u reprezentaciji uvek čeka neko ko ih voli“, objasnio je Đorđević.
orlovi, eurobasket, Miloš Teodosić, srbija
O DONČIĆU

Aleksandar Đorđević se osvrnuo i na to što je KSS svojevremeno pokušao da privoli Luku Dončića da nastupa pod zastavom Srbije. „Pokušao sam, ali preovladala je ta majčina linija. Ona je Slovenka, a otac je Srbin. Luka je odrastao tamo i ništa nije moglo da se uradi“, rekao je Đorđević i nahvalio mladog igrača Real Madrida. „On poseduje neverovatnu ozbiljnost i zrelost, njegov način igre je veoma ozbiljan. Nema nikakve veze dali neko ima 17 ili 27 godine, kvalitet se vidi“, dodao je selektor „orlova“

Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar