Domović Bulut – Jedan turnir mi je preokrenuo život

Domović Bulut karijera: Najbolji pokazatelj snage Red Bull basketaških turnira predstavlja karijera Dušana Domovića-Buluta, koji je pre neki da ponovo postao prvak sveta u basketu 3×3.

Vrtoglavi uspon najavio je pobedom u prvom srpskom finalu Red Bull King of the Rock turnira pre šest godina, onda je zaigrao u Alkatrazu na finalnom okupljanju, da bi zatim sa ekipom Novi Sad Al Wahda i reprezentacijom Srbije počeo da dominira u igri 3×3. Sada će njegovim stopama pokušati da krenu učesnici Red Bull Reign turnira koji se održava u subotu sa početkom u devet časova, dok će se finalni deo takmičenja održati u periodu od 18 do 21 sat.

“Iskreno, turnir iz 2011. godine mi je preokrenuo karijeru. Prvi put sam došao na radar uličnih basketaša i jednostavno sam posle tog turnira shvatio da mogu doći i do titule najboljeg na svetu. Onda se nisam više osvrtao nazad, u fokusu je ostao basket, ne košarka”.


Prvaci sveta

Reprezentacija Srbije u basketu 3×3 odbranila je titulu na Svetskom prvenstvu u Nantu pošto je u finalu savladala selekciju Holandije 21:18. U na[em timu igrali su:Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Marko Savić.


Foto: Promo/RedBull

Pobednike Red Bull Reigna čeka svetsko finale 16. septembra u Vašingtonu. Buluta je trofej odveo u Alkatraz, gde je definitivno postao svestan u kom će pravcu usmeriti život.

“To je moje prvo internacionalno veliko dešavanje u životu i stvarno sam bio pod utiskom, Alkatraz je sumanuta građevina koja se urušava i raspada, a dovedu na to 64 opasna basketanera… Stvarno je bilo sjajno iskustvo, druga stvar je što sam tu ušao u mrežu sa ljudima koji se bave uličnim basketom i uvideo da od tog basketa može da se živi. Tu sam i prvi put čuo da će FIBA organizovati grupu internacionalnih turnira”.

Od tog trenutka, ređali su se profesionalni uspesi na timskom i reprezentativnom nivou, koji je ipak ključan za popularnost. Tu popularnost donele su čak tri svetske titule, a Bulut je kao najbolji proletos imao priliku da zaigra na Venice Ball turniru, zatim i sa bivšim NBA asom Korijem Magetom.

“Venice Ball je bio fanstastičan, njihova košarka je stilom totalno drugačija, više liči na cirkus žonglera, akrobata i ostalih stvari, ali sam uživao jer je lepo kada je ta subkultura prisutna na terenu i pored njega. Ipak, ne uklapam se toliko u taj stil, više mi leži 3×3”.

Foto: Promo/RedBull
Foto: Promo/RedBull

Sudbonosan je za ambicije bio trenutak od pre pet godina, kada je najavljena velika budućnost sporta koji će se promovisati i u subotu na terenima Malog Kalemegdana.

“Ja sam 2012. još kada sam čuo da će 3×3 biti 2016. ili 2020. deo olimpijske porodice, nekako video jasnu sliku u glavi ne da ću biti na Igrama, nego da ćemo doneti zlato kući. Imao sam viziju i totalno sam siguran da će se to ispuniti”.

Velike uspehe na terenu sa jednim obručem prepoznao je i selektor košarkaške reprezentacije Aleksandar Đorđević, koji je i sam harao terenima u blokovima kao talentovani klinac, između dva klupska treninga.

Još 2014. je bila aktuelna ta ideja, prošle godine nas je Sale ponovo pozvao, nadam se da ćemo ove sezone napraviti zajednički jezik i da uskladimo obaveze. Bićemo u kontaktu sa Đorđevićem i Savezom”.

Foto: Promo/RedBull
Foto: Promo/RedBull

Bulutu se posebno svideo koncept prelaska Red Bullovih turnira sa 1×1 na 3×3, koji će omogućiti većem broju košarkaških fanatika da se oprobaju u najdražoj igri.

Mislim da je to prava odluka pre svega zbog Red Bulla, 3×3 je mnogo dinamičniji, atraktivniji nego 1×1. Moja poruka učesnicima je da se prvo dobro zabave na terenu, posle dolazi sve ostalo!” 

Za turnir se prijavilo preko 70 timova, a učestvovaće 48, koje će publika u Beogradu imati priliku da gleda i podrži kroz 13 utakmica koliko će odigrati finalisti. Isto mesto, nova pravila, tereni KK Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu vas čekaju!

Izvor i foto B92

Započnite diskusiju

Ostavi komentar