FIBA odredila šešire pred žreb (utorak, 15 časova): Orlovi su nosioci

Pošto je Litvanija „partnerska“ zemlja Izraela, već sada je jasno da Srbija neće igrati grupu u Tel Avivu

Na predstojećem Evropskom prvenstvu – od 31. avgusta do 17. septembra 2017. – Srbija sigurno neće biti u grupi sa Španijom, Litvanijom i Francuskom. Polufinaliste prošlogodišnjeg Evrobasekta biće nosioci grupa FIBA je pred žreb svrstala u isti, prvi šešir.
Samim tim, poznato je da Srbija ne može da ide u Izrael, pošto će tamo sigurno putovati Litvanci, zbog mogućnosti koju FIBA ostavlja domaćinima.
Naime, sve zemlje u kojima će se igrati prve runde, izabrale su „partnerske zemlje“ – Izrael je izabrao Litvaniju, znamo da će u istoj grupi biti još Finska i Island, Rumunija i Mađarska, odnosno Turska i Rusija.
Inače, šeširi su pravljeni prema rezultatima selekcija na poslednjem Evropskom prvenstvu. Žreb će biti održan u utorak, od 15 časova u Istanbulu.
Prema pravilima žreba, 24 ekipe biće podeljene u četiri grupe po šest timova. Posle takmičenja po grupama u četiri različite zemlje, Finskoj, Rumuniji, Turskoj i Izrelu, po četiri najbolje selekcije iz svih grupa, 8. septembra će se preseliti u Istanbul gde će biti održana završnica.
Kao i prošle godine, i sada će se odmah igrati eliminacione runde. Kreće se od osmine finala, koja se igra po klasičnom unakrsnom sistemu – ukraštaju se A i B, odnosno C i D grupa. Igra prvi protiv četvrtog, drugi i treći, pa redom sve eliminacione runde do finala.
Predviđanja nikada nisu popularna, ali mi ćemo se usuditi i Orlovima izabrati najlakšu grupu. Izbor nas vodi u Finsku, u prvoj rundi takmičenja, a naša grupa bi bila – Češka ili Letonija iz drugog šešira, iz trećeg Finska, što nam automatski donosi Island iz šestog šešira, a to znači da ne možemo da uzmemo Mađarsku niti Rumuniju, pa iz četvrog biramo Gruziju, dok bi iz petog bilo dobro izbeći Crnu Goru.
Videćemo kako će fortuna biti naklonjena našim momcima. Oni nemaju ništa protiv toga da odmah igraju protiv najboljih. Uostalom, na svim dosadašnjim takmičenjima uvek su išli težim putem i uglavnom stizali do cilja – na poslednja tri velika takmičenja uzeli su dve medalje – srebro na Svetskom prvenstvu, bronzu na letošnjim Olimpijskim igrama, dok su igrali polufinale na Evrobasketu u Lilu.
Prvi šešir
Španija
Litvanija
Francuska
Srbija
Drugi šešir
Grčka
Italija
Češka
Letonija
Treći šešir
Hrvatska
Izrael
Turska
Finska
Četvrti šešir
Rusija
Slovenija
Mađarska
Gruzija
Peti šešir
Nemačka
Belgija
Poljska
Crna Gora
Šesti šešir
Island
V.Britanija
Ukrajina
Rumunija
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar