FIFA zabranila evropskim i azijskim članicama kandidaturu za SP 2026.

Razlog ove odredbe je što će se u Evropi i Aziji održati naredna dva, u Rusiji 2018. godine i četiri godine kasnije u Kataru
Međunarodna fudbalska federacija praktično je danas zabranila svojim članicama iz Evrope i Azije da se kandiduju za Svetsko prvenstvo 2026. godine, pa je Severna Amerika postala snažan favorit za dobijanje domaćinstva tog takmičenja.
FIFA je navela da njene članice iz Evrope i Azije ne bi trebalo da se kandiduju za domaćina Mundijala 2026. godine, pošto će se na tim kontinentima održati naredna dva, u Rusiji 2018. godine i četiri godine kasnije u Kataru.
Evropa će biti na čekanju ako „nijedna od pristiglih ponuda ne bude ispunjavala stroge tehničke i finansijske uslove“. To se najverovatnije neće dogoditi, pošto se očekuje kandidatura SAD, bilo posebno ili zajedno sa Kanadom i Meksikom. Član saveta FIFA i predsednik Fudbalskog saveza SAD Sunil Gulati rekao je da je odluka „promenila sliku“ takmičenja za Mundijal 2026. godine.
FIFA favorizuje zajedničku organizaciju turnira među susednim zemljama, a zajednička kandidatura tri zemlje bila bi popularna ako se format promeni i na Mundijalu bude učestvovalo 40 ili 48 ekipa. FIFA će odluku o promeni formata doneti 9 ili 10. januara u Cirihu.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar