BEOGRAD – Fondacija „Real Madrid“, u saradnji sa međunarodnom humanitarnom organizacijom „Mersi Korps“ (Mercy Corps), uručila je danas sportsku opremu migrantima u Centru za azil u Krnjači.
Oprema će se, kako je najavljeno, koristiti za rekreativne aktivnosti migranata u tom, kao i nekoliko drugih centara za smeštaj tražilaca azila širom Srbije.
Donacija je deo programa podrške migrantima organizacije „Mersi korps“, koja pruža humanitarnu pomoć u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji i Srbiji već vise od godinu dana, to jest od početka migrantske krize.
Prilikom predaje donacije Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije rekao je da je zajednički zadatak svih državnih institucija da omoguće što bolje uslove migrantima koji borave u centrima za azil.
„Veliki zadatak koji je pred nama jeste da se što je adekvatnije pripremimo za zimu i hladno vreme. Svaka vrsta pomoći je dobrodošla i migrantima će svakako koristiti ova sportska oprema“, rekao je on zahvalivši se fondaciji „Real Madrid“ i organizaciji „Mersi Korps“, kao i drugim donatorima.
Program menadžer „Mersi Korps“ Saša Marušić naglasio je da je važno da se migrantima pruži prilika da se bave obrazovnim, kulturnim i rekeativnim aktivnostima kako bi se smanjile frustracije i izbegli konflikti.
Donacija se, kako je precizirao, sastoji od 20 kompleta sportske opreme, a u svakom kompletu je 16 fudbalskih lopti, torba i mreža za nošenje, pumpe, čunjevi i markeri za treninge, pa je kao takav odlična dopuna ostalim aktivnostima koje se realizuju na terenu.
Direktorka za međunarodne aktivnosti Fondacije „Real Madrid“ Roza Ronkal Gimenez ukazala je da fudbalski klub iz Madrida želi da da svoj doprinos i olakša patnju stotinama hiljada ljudi koji su napustili svoje domove usled ratnih razaranja i terora.
Fondacija, kako je dodala, podržava one kojima je pomoć potrebna, a naročito decu i trudi se da im pruži nadu u bolji život.
Cilj te donacije je, prema njenim rečima, da se kroz sport pomogne deci i mladim migrantima koji su se zatekli u Srbiji i da se na taj način omogući da osete radost života i pomogne im se u očuvanju fizičkog psihičkog zdravlja.
Španski fudbalski klub „Real Madrid“ poznat je po solidarnosti koja se ispoljava kroz rad njihove Fondacije.
Pored ostalog, Fondacija se u Španiji i širom sveta bavi promovisanjem vrednosti vezanih za sport i sporta kao obrazovnog instrumenta koji doprinosi razvoju ličnosti osoba koje se njime bave, kao i društvenoj integraciji marginalizovanih osoba, te i promocijom i širenjem sporta uopšte.
Nakon predaje opreme održan je fudbalski turnir na kojem su mladi azilanti igrali mali fudbal, dok su ostali korisnici pomoći centra za smeštaj u Krnjači pratili utakmicu pored terena
Izvor i VIDEO

Translate »