Francuzi uz rekord od 28.010 navijača prošli Island

Norvežani imali lak posao protiv desetkovanih Makedonaca, Eksperti spakovali Ribare kući, preokreti Španije i Slovenije za prolaz u četvrtfinale

Desetkovana Makedonija, bez kontre, dovoljno snage i broja igrača u rotaciji nije ništa mogla protiv Norveške, pa je već posle osmine finala morala da spakuje kofere.

Silan je igrač Kiril Lazarov, i dalje je prvi na listi strelaca (50 golova), ali nije sam mogao protiv Vikinga.

Lišeni pomoći Dejana Manaskova i Filipa Mirkulovskog, sa šutem sa krila od 5:0, praktično bez kontre, uz obilje promašenih zicera i strahovitim padom u drugom poluvremenu puleni Line Červara nisu mogli ni da se nadaju bolje ishodu. Podatak da su Norvežani u drugih pola sata igre postigli 22 gola dovoljno govori o nemoći makedonskog tima u tom periodu.

– Za toliko je bilo snage. Da smo bili kompletni druga bi to priča bila. Ali, da se ne žalimo. Imali smo šanse, ali šta je tu je. Norveška je selekcija iz svetskog vrha. Pali smo u drugom delu, nismo imali rotaciju, promašili zicere i tu smo izgubili svaku priliku.

Možda ove reči prve violine makedonskog tima Kirila Lazarova najbolje i govore o stanju stvari na terenu.

Zaista, bez Manaskova i Mirkulovskog tim Line Červara je umrtvio igru čekajući zicer šansu za gol i zapravo i u takvoj konstalaciji stvari se dobro držali u prvom poluvremenu.

Kiril Kolev je opet bio na visini zadatka sa osam odbrana. Pozicioni napad Norvežana nije bio toliko siguran, bilo je dosta tehničkih grešaka, a Makedoncima je taktika napada sedam na šest donela i vođstvo.

Međutim, Torborn Bergerud je presekao nalet Makedonaca, skinuo zicere Georgijevskom i Ojleskom ujedno prekinuvši i sedmominutni post svog tima bez gola.

Nekoliko lopti je ostalo na prečki i stativama, pa je Makedonski tim u drugi deo igre ušao sa minus dva.

Nepažnja odbrane, pogodak Mirhola i još dve lopte direktno protivniku u ruke, u situaciji kada je gol bio prazan, doneli su već u uvodnim minutima Norvežanima prednost od 16:11.

Ušli su južni susedi u crnu seriju, pa je pitanje pobednika već rešeno i pre ulaska u poslednjih deset minuta igre.

Norvežani tako u četvrtfinalu čekaju pobednika duela Mađarske i Danske. Biće to prvo polufinale Vikinga ikad na Svetskim prvenstvima.

Francuzi su rutinski nastavili trijumfalni pohod na ovom šampionatu. Pred Ekspertima su pali vrlo srčani Ribari na rasprodatom fudbalskom stadionu u Lilu.

Nervoza na obe strane na početku meča, početka prednost Islanđana naterala je Didijea Dinara da zatraži tajm – auto posle koga se za dvadeset sekundi sve okrenulo na terenu. Prvo je ko drugi do Nikola Karabatić pogodio, potom prekaljeni Tijeri Omeje odbranio šut, a Narsis taj poklon Pretvorio u gol. A, tek da se stadion podigne na noge, pobrinuo se Mišel Gigu (7:7).

Držali su se Islanđani do kraja poluvremena, a onda su Francuzi serijom 6:1 rešili da sve postave na mesto.

Do kraja meča videli smo još i meksičke talase uz povike “Titi, Titi” u čast Tijerija Omejea i njegovih, na kraju 11 odbrana i rezervisano mesto u četvrtfinalu za domaćina u kome čekaju pobednika meča Švedska – Belorusija.

Semafor osmine finala Svetskog prvenstva:

Norveška – Makedonija 34:24 (12:10)

Francuska – Island 31:25 (14:13)

Rusija – Slovenija 26:32 (15:13)

Brazil – Španija 27:28 (18:16)

Mađarska – Danska nedelja u 16

Belorusija – Švedska nedelja u 16

Nemačka – Katar nedelja u 18

Hrvatska – Egipat nedelja u 20.45

U Lilu 28.000 gledalaca

Svetski šampionat u Francuskoj ostaće upamćen i po oborenom rekordu po broju gledalaca na jednom meču na francuskom tlu, ali i u istoriji planetarnih smotri.

Duel osmine finala Francuske i Islanda, na fudbalskom stadionu Pjer Moroa, specijalno prilagođenom uslovima za rukomet, gledalo je 28.010 gledalaca.

Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar