FSS odgovorio OKS: Nelegalni ste već dugo!

Fudbalski savez Srbije izdao saopštenje pošto je Olimpijski komitet Srbije odbio zahtev čelnika FSS za odlaganje izborne, a zakazivanje vanredne sednice Skupštine OKS. Oštra nota iz Stare Pazove: „Dugo godina ste nelegalni i nelegitimni“
Situacija između Olimpijskog komiteta Srbije i Fudbalskog saveza Srbije se zaoštrava.
Pošto je OKS odbio zahtev čelnika FSS za odlaganje izborne, a zakazivanje vanredne sednice Skupštine OKS, sa ciljem usvajanja izmena i dopuna Statuta, ponovo je stiglo saopštenje iz Stare Pazove.
U njemu se na početku navodi da je saopštenje koje je izdao OKS u potpunosti neprihvatljivo kako za Fudbalski savez Srbije i za sve nacionalne granske sportske saveze koji su podržali inicijativu FSS za „održavanje demokratskih i poštenih izbora“.
U saopštenju se dalje navodi:
„Kontradiktoran je stav zvaničnika OKS koji su našu podnetu inicijativu ocenili ‘kao legitimnu ali zakasnelu’, pošto su istu takvu inicijativu upućenu pre više od mesec dana ocenili kao ‘neligitimnu i neprihvatljivu’. Arogancija koju rukovodstvo OKS pokazuje predstavlja očigledno nepoštovanje volje velikog broja saveza (našu inicijativu već su podržali najveći granski savezi, zatim Sportski savez Srbije kao najmasovnije sportsko udruženje u našoj zemlji, a u narednim danima očekujemo potvrdu podrške gotovo svih članova OKS) i demonstraciju sile manjine članova Olimpijskog pokreta u Srbiji nad većinom, koja samo zahteva legalne i časne izbore, a ne raspisane i sprovedene u diskriminatorskim i pravno neutemeljenim uslovima. 
Usled svega toga nameću se pitanja:
– Ko su pojedinci koji po svaku cenu i na brzinu žele da sprovedu izbore u OKS zasnovane na diskriminatorskim uslovima i za čiji račun sprovode silu nad pravom?
– Zbog čega ne žele da pruže priliku da u demokratski organizovanom izbornom postupku bude više od jednog kandidata za izbor na funkciju predsednika OKS i priliku da pobedi kandidat koji bude dobio najviše glasova članova OKS? 
Dalje se navodi da rad OKS, kao krovne nacionalne sportske organizacije, ne bi smeo da bude devalviran i ponižen nedemokratskim izborom budućeg rukovodstva.
„Naglašavamo da za poštene izbore nikada nije kasno i da jedino što može da bude štetno jeste održavanje nelegitimnih i nedemokratskih izbora u okviru OKS. Zato zahtevamo da se Izborna skupština OKS zakazana za 28.12.2016. godine odloži, između ostalog i zato što je zakazana u skladu sa odredbama Statuta OKS za koji Izvršni odbor MOK-a nikada nije dao saglasnost!
Dužnost pribavljanja saglasnosti na sadržinu odredbi Statuta OKS postoji u skladu sa pravilima propisanim članovima 28. i 29. Povelje MOK-a. Izvršni odbor MOK-a nikada nije dao saglasnost na predmetne odredbe Statuta, što čini buduće izbore nelegalnim i nelegitimnim.“
FSS ukazuje da takav „bitan pravni propust“ dokazuje i činjenica da je OKS na molbu Aleksandra Šapića da mu se odgovarajuća odluka (saglasnost) Izvršnog odbora MOK-a dostavi, kao odgovor dostavio dopis sa potpisom Dejana Simića – predsednika Izborne komisije OKS da traženi akt OKS ne poseduje.
„Zbog toga insistiramo da se zakaže sednica Skupštine OKS za 15.01.2017. godine, kako bi se na vreme izmenili sporni članovi Statuta OKS koji su u suprotnosti sa Poveljom MOK-a, a da se ujedno, za 18. 02. 2017. godine zakaže sednica Izborne skupštine. Netačno je da za naš zahtev nema vremena jer je opšte poznato da je rok za sprovođenje izbora koje je propisao MOK najkasnije 21.02.2017. godine. Usled toga vas na vreme upozoravamo da našu inicijativu u celosti ispoštujete i ne dozvolite da u godini izuzetnih uspeha srpskog sporta na Olimpijskim igrama u Riju padne ljaga na Olimpijski komitet.“
FSS se pita da li postoji dugogodišnji kontinuitet sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih izbora u OKS. S tim u vezi iznosi i podatke…
„Sasvim opravdano postavljamo pitanje da li je aktuelni predsednik OKS prilikom svog izbora na funkciju ispunjavao uslove za izbor koji se sada traže od potencijalnih kandidata i da li postoji dugogodišnji kontinuitet sprovođenja nelegalnih i nelegitimnih izbora u OKS, pogotovo kada se uzmu u obzir i presude donete u sporovima koje je Filip Cepter vodio protiv OKS? Sadržina presude Drugog opštinskog suda u Beogradu iz 2008. godine, presude Vrhovnog suda Srbije iz 2009. godine i presude Apelacionog suda iz 2013. godine nedvosmisleno dokazuju činjenicu da se Olimpijskim komitetom Srbije već čitavu deceniju upravlja na nelegalan i nelegitiman način. Sudovi ove zemlje su pravosnažno presudili da je smena bivšeg predsednika OKS Filipa Ceptera bila nelegalna pa je jasno da su sve dalje radnje koje OKS sprovodio bile takođe nelegalne“, stoji između ostalog u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.
Izvor i foto

1 Comment

Ostavi komentar