INTERVJU Rambo Petković za "Blic": Hoću da budem trener Zvezde

Najbolji strani fudbaler u istoriji Brazila očarao je golovima najfudbalskiju zemlju na svetu. Tamo je svrstan među fudbalske bogove. I danas se klanjaju Dejanu Rambu Petkoviću iako je završio karijeru.
Sa Rambom smo se našli u Beogradu pošto je u Srbiju došao da bi uživao sa porodicom i prijateljima, a u razgovoru za “Blic” otvoreno je pričao o fudbalskim dešavanjima, ali i o trenerskom pozivu.

  • Živim u Riju već 16 godina, a odnos navijača prema meni se nije promenio. Jedina razlika je što sam sada trener, a ne igrač. Navikao sam se na popularnost još kada sam igrao u Zvezdi. Takve stvari prijaju do nekog perioda, onda počnu užasno da smetaju – rekao je legendarni Peto za naš list.

Kakvi su vam planovi?

  • Prošle sezone sam vodio Sampajo Koreju, brazilskog drugoligaša, a trenutno imam nekoliko opcija. Koja je na pragu realizacije, ne želim da otkrivam, u fudbalu se situacija preko noći promeni.

Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Klupa Crvene zvezde?

  • Ko kaže da ne bi voleo da bude selektor svoje zemlje ili voljenog kluba – laže. Nije realno u ovom trenutku. Jednog dana se možda ostvari. Za obe pozicije postoji bar 20 ljudi koji zaslužuju da konkurišu.

Može li Srbija na Mundijal?

  • Ako “orlovi” ovako nastave, verujem da možemo da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Rezultati u kvalifikacijama su fantastični, selektor Slavoljub Muslin obavlja odličan posao. Pokazali smo po ko zna koji put da imamo neverovatan fudbalski talenat.
Fudbalska reprezentacija Srbije

Foto: ReutersFudbalska reprezentacija Srbije

Sličan Brazilcima?

  • Srbija je mala zemlja, ali zbog talenta koji posedujemo mogli smo i veći uspeh da ostvarimo. Svaka čast zlatnim dečacima sa Novog Zelanda. Ponosan sam na te momke zbog radosti koju su mi doneli, kao i čitavoj naciji. Danima sam se šepurio u Brazilu. Ipak su „karioke“ supertalentovane, a prvaci sveta bili su samo pet puta. Pored kreativnosti igrača, najveća sličnost je u radu fudbalske organizacije. Znate kako je to kod nas.

Klubovi nam tonu sve dublje?

  • Renome Zvezde i Partizana je u inostranstvu veći nego u Srbiji. Za crveno-bele se i te kako zna u Brazilu. Rejting naših klubova se srozao u našoj zemlji, a u Južnoj Americi se o Zvezdi govori kao o velikanu. Zbog rivalstva sa Partizanom i on je poštovan preko bare.

Foto: Predrag Dedijer / RAS Srbija

Šta je uzrok takve situacije?

  • U Srbiji je bila velika nemaština uzrokovana raznim problemima, a pošto tu živiš, i te kako to osetiš na svojoj koži. Napolju te još gledaju kroz istorijske uspehe koje smo imali. Ekonomska situacija ti više ne dozvoljava da se takmičiš protiv klubova koji imaju ogromne budžete. Neka si ti Zvezda, ali ratovi su učinili svoje. Isto je sa Partizanom. Domaće prvenstvo takođe nam ne ide naruku. Igrači ne stiču dovoljno iskustva jer Superliga nema kvalitet.

Kako objasniti publici?

  • Navijaču je teško da prizna da njegov voljeni klub ne može da se plasira u evropsko takmičenje. Ispadneš od Sasuola i svi se pitaju koji je to klub. Oni koji žive od fudbala dobro znaju da su oni pomrsili račune i velikanima na Čizmi. Nije realno da se nadaju – zaključuje Petković.

RAMBO JE U BRAZILU LEGENDA
Dejan Petković je nastupao od Zvezde do nekoliko španskih klubova, između ostalih i za Real, a kakvu je slavu stekao u Brazilu igrajući za Flamengo, Vasko de Gamu, Fluminense, Gojas, Santos i Atletiko, pokazuje otisak stopala ispred “Marakane”. Ostavio je trag pored legendi kao što su Pele, Ziko, Zagal, Ronaldo, Ronaldinjo… Od 2010. je počasni građanin Rija i počasni konzul Srbije u Brazilu.
(Luka Dumeljić)
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar