INTERVJU, SLOBODAN BRANKOVIĆ: Još sam rekorder koji brine o atletici

0
403

– Kao organizatori, bezbroj puta smo se dokazali. Ne samo da će „Kombank arena“ biti sjajno pripremljena, a borilišta savršena, već će, siguran sam, i brojni gosti iz Evrope upoznati Beograd u najlepšem svetlu – poručio je generalni sekretar Atletskog saveza Srbije

Slobodan Branković, bivši atletičar, rekorder, reprezentativac. Sada, generalni sekretar Atletskog saveza Srbije i direktor Lokalnog organizacionog komiteta.

Šta je zajednički imenitelj dve funkcije jedne ličnosti?

– Sada sam bivši atletičar i reprezentativac, ali još rekorder. Zajednički je imenitelj ovih funkcija – atletika. I ono najvažnije, kao bivši atletičar mogu da najodgovornije radim svoj današnji posao. Jer, kao kada se za nekog novinara kaže s dozom romantike, da je prošao sve, od kurira, preko novinara do glavnog urednika, baš takav je bio i moj put u ovom sportu.

Kao takmičar bili ste, da se tako izrazim, na jednoj strani, sada kao funkcioner na drugoj. Koliko je iskustvo takmičara doprinelo uspešnom poslu sada, na tako odgovornoj i zahtevnoj funkciji?

– Nebrojeno puta mi se činilo da, kao takmičar, nemam onaj tretman kakav bi trebalo da imam,  kako u klubu tako i u reprezentaciji i ne samo ja već i moje kolege, da se malo ulaže u atletiku, iako je to bazični sport. I sada sam tog uverenja, ali, sada sam ja onaj koji, na neki način, brinem o atletici. Činim šta mogu i koliko mogu, ali sam često u dilemi da li sam dovoljno učinio, da sam mogao više.

Printskrin: Telegraf

Printskrin: Telegraf

Da li lakše i bolje spoznajete probleme, potrebe i zahteve današnjih asova naše atletike?

– Svakako, mada imam utisak da je sada bolja situacija. Ulaže se u vrhunski sport, možda još uvek nedovoljno, ali se ulaže. Naravno da lakše dolazim do zajedničkog rešenja, jer razumem atletičare, njihove zahteve, potrebe…

Uslovi rada, teninga i, uopšte, bavljenja atletikom sada i u vaše vreme?

– Atletika je mnogo napredovala. Način treninga, pripreme, psihofizička sprema, stručnjaci koji rade s atletičarima, to su čitavi timovi i malo šta se prepušta slučaju. Radi se studiozno, nauka je preuzela veliki deo kada su u pitanju treninzi, način priprema, opterećenja…

Koji su osnovni preduslovi za uspešno bavljeno sportom, posebno atletikom?

– Pre svega fizičke predispozicije, a zatim voljni momenti, posvećenost sportu, a onda dolaze spoljašnji faktori, treneri, timski rad, finansijski uslovi.

Foto: S. Župljanin

Foto: S. Župljanin

Pred vratima smo najvećeg izazova naše atletike i organizaciono i takmičarski, Bar kada je reč o Srbiji. Kakav je utisak? Možemo li sve da iznesemo na zadovoljavajući način i da, pride, na „našem terenu“ i pred svojom publikom napravimo “setvu” medalja?

– Organizaciono tu dilema nema i neće ih biti. Kao organizatori, bezbroj puta smo se dokazali. Ne samo da će „Kombank arena“ biti sjajno pripremljena, a borilišta savršena, već će, siguran sam, i brojni gosti iz Evrope upoznati Beograd u najlepšem svetlu. Što se tiče medalja, sigurno je da će ih biti. Imamo izvrsne asove i ja čvrsto verujem da će ovo evropsko prvenstvo takmičarski biti izuzetno uspešno.

Iako nezahvalno, koliko medalja prognozirate za Srbiju?

– Zaista je nezahvalno prognozirati jer će u Beogradu biti enormno mnogo kvalitetnih atletičara, a svima je jedan cilj – biti najbolji. Imamo svoje adute i ja verujem u njih.

Foto: Ass

Foto: Ass

Da li se pripreme naših atletičara odvijaju po planu i da li su potpuno pokrivene finansijski?

– Za sada sve teče po planu. Sredstva su obezbeđena, plan se u potpunosti odvija onako kako je zacrtano i tu nema nikakvih dilema. Na atletičarima je da se pripreme maksimalno i da se pokažu i dokažu.

Koliko je država Srbija “stala” iza ove grandiozne sportske manifestacije?

– Uz veliku podršku Vlade Republike Srbije, koja je preko Ministarstva za omladinu i sport finansirala organizaciju ovog događaja, kao i ogromnu podršku grada Beograda i svih sponzora i donator, ovaj događaj će biti organizovan na najvišem mogućem nivou i verujem da će dobiti najviše ocene.

Izvor i foto: Telegraf

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here