Jovana Srdanović – sadašnost i budućnost šaha u Srbiji

Jovana je budućnost srpskog šaha – Jovana Srdanović ima 14 godina, a za osam godina bavljenja šahom osvojila je oko stotinu medalja i 40 pehara! Aktuelna omladinska prvakinja Srbije u šahu izborila je učešće na evropskim i svetskim prvenstvima. Da li će tamo braniti boje Srbije, zavisi od toga da li će biti novca za putovanja.

VIDEO

Jovana je naučila da igra šah krišom, gledajući kako to rade starija braća. Ubrzo je počela da ih pobeđuje. Prvi turnir odigrala je sa 7 godina. Prvo takmičenje je donelo i prvu medalju.

„Treniram od svoje šeste godine. Moj talenat je provalio moj trener Zoran Bilbija. Najdraža medalja mi je sa evropskog prvenstva od 2015. godine, tamo sam osvojila prvo mesto“, rekla je Jovana.

Svakodnevno trenira po sat i po. Otkriva nam tajnu dobrog šahiste. Za jednog dobrog šahistu je potrebno da vežba i da ima samopuzdanje. A ono joj ne manjka ni kada se posveti baletu. Tu ima desetak medalja.

„Sa baletom smo bile grupno međunarodne prvakinje u Italiji i bile smo druge isto na međunarodnom takmičenju u Šapcu“, dodala ke Jovana.

U Šahovskom klubu Beograd kažu da imaju moralnu obaveza da podrže Jovanu. Međutim, novca nema, te pozivaju one koji mogu, da pomognu mladoj šahistkinji.

Ona je obezbedila sebi učešće na tri velika turnira na svetskom prvenstvu u Italiji, na Prvenstvu Evrope u Rumujiji, i na Prvenstvu sveta u Montevideu, Urugvaju, ali postoji i druga strana medalje. Potrebno je Jovanu podržati, nedostaju finansijska sredstva.

A kod Jovane je i odličan uspeh neizostavan. Planira da upiše ekonomsku školu, a između šaha i baleta, ipak je odabrala šah.

Izvor i foto RTS

Započnite diskusiju

Ostavi komentar