Ko je vođa Delija koji je upao na teren Marakane usred utakmice Zvezda – Zlatibor?

Vladimir Šavija, vođa navijača Crvene zvezde, izazvao je incident u utakmici Kupa Srbije između crveno-belih i ekipe Zlatibora.

Kako i zašto se on našao na terenu, s obzirom na to da je navijačima zabranjeno da prisustvuju utakmicama, nije poznato i treba očekivati da neko od nadležnih objasni celu situaciju.

On je u medijima okarakterisan kao vođa navijačke grupe “Ultras”, te jedan od najznačajnijih ljudi, odnosno ličnosti sa najvećim uticajem na severnoj tribini stadiona Crvene zvezde.

Šavija je bio i član Skupštine kluba i učestvovao je u glasanju koje je 2009. godine u klub vratilo Dragana Džajića.

“Navijači Crvene zvezde, konkretno jedan od vođa Delija, Vladimir Šavija, apostrofirao je Dragana Džajića kao jedinu osobu koja može da okupi sve iskrene zvezdaše i pomogne klubu”, izveštavali su mediji te 2009. godine.

Da je Šavija i nakon toga ostao u strukturama kluba potvrdila je novinarka Duška Jovanić, u kolumni objavljenoj 2016. godine u nedeljniku “Ekspres“.

“Jednog popodneva krenula sam da tražim lidera Ultrasa i velikog ceremonijal majstora Zvezdinog severa Vladimira Šaviju, ne sluteći da ćemo jednog dana biti drugovi iz Zvezdine skupštinske klupe. Dobro sam znala da se u navijačkim grupama hijerarhija strogo poštuje i da vođe uvek odlučuju ko će da priča. Ne daj bože da taj odvali nešto, pa da policija posle dođe da ih privodi.

Priznajem da sam očekivala nekog razbojnika, a pojavio se momak u kasnim tridesetim, po zanimanju automehaničar, sa stanom i kafićem u Mirijevu, neprikosnoveni idol Delija, za koga su čuli i oni gadljivi na fudbalske strasti, zvezda hajke na navijačke neumerenosti u sukobima sa policijom, koji je samo neupućenima na prvi pogled delovao kao pitomi nastavnik fiskulture.

I kada je u civilu, kultni vođa Zvezdinih navijača nosi stari duks Dragana Džajića, kao da ga je za veliku lovu pazario na nekoj humanitarnoj aukciji. Izgledao je kao da se uopšte ne bije. Da li to znači da samo puca?!”, pisala je Jovanićeva.

I navela Šavijin odgovor.

“Oružje niti imam, niti volim. Nisam sklon ni nekim većim ekcesima i reagovanju na prvu loptu. Kao mlađi sam bio žešći, a sada mi se retko dešava da se iz čista mira pošibam”, istakao je vođa navijača Zvezde.

On je uz to dodao i da navijači Zvezde nisu sekta, te da navijački život nisu samo tuče.

“Ima tu i umetničkog dojma. Do pre nekoliko godina, to je stvarno bio pionirski posao. Zamisli kad moraš nekog tipa koji je došao bog-te-pita odakle i sipao u sebe litar loše rakije da nateraš da u određenom trenutku podigne crveni ili beli karton. Nas ne zanima šta ko radi u privatnom životu. To ostaviš ispred kapije stadiona. Najbitnije je to koliko neko pruža grupi i tribini. Uostalom, registrovani smo kao udruženje građana i kao takvi se trudimo da funkcionišemo”, istakao je Šavija.

Nekoliko godina kasnije Šavija se ponovo pojavio u javnosti – na terenu stadiona Crvene zvezde kako “očitava bukvicu” fudbalerima, nezadovoljan njihovom igrom.

Započnite diskusiju

Ostavi komentar