Kosovo: Švajcarac na klupi fudbalskog selektora!

0
534

Fudbalska reprezentacija Kosova od Petka ima novog selektora, Švajcarca Bernara Šalandea * Novi selektor Bernar Šalande i predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri potpisali su dvogodišnji ugovor u prisustvu brojnih medijskih ekipa

Vokri je tom prilikom novom selektoru uručio dres kosovske reprezentacije na kojem je ispisano njegovo ime. Ne želeći da govori o finansijskoj vrednosti ugovora, Vokri je kazao da je u skladu sa „kosovskim“ mogućnostima.

Predstavljajući novog selektora, Vokri je rekao da je reč o poznatom imenu švajcarskog fudbala, a bio je i selektor švajcarske U21 selekcije i A tima Jermenije. Dodao je da je izbor pao na Šalandea i zato što mnogo „kosovskih“ fudbalera igra u klubovima iz ove zemlje.

„Smatram da je ovo vrlo dobro rešenje za kosovsku reprezentaciju, ali fudbal ima i svoja iznenađenja i ostaje da se vidi na zelenom polju. Ne sumnjam da ćemo učiniti najbolji mogući posao sa Šalandeom. Imali smo u opticaju dva-tri poznata imena, ali kod nekih nije bilo dovoljno iskustva, a sa nekima se nismo podudarali, jer smo morali da gledamo i ekonomsku stranu. Mislim da je za nas ovo idealan izbor“, rekao je Vokri.

Selektor Šalande je zahvalio na poverenju, naglasivši da mu je veliko zadovoljstvo, ali i izazov da radi za tzv. Kosovo.

„Pogledao sam sve utakmice reprezentacije. Do sada su uradili sjajan posao, ali moramo raditi napornije da steknemo iskustvo i ostvarimo napredak. Tim je formiran, ali želim stvoriti tim više kao porodicu. To je veoma važno, jer oni moraju biti povezaniji. Imamo puno igrača i u Švajcarskoj i u inostranstvu, formiraćemo veoma dobar tim“, kazao je Šalande.

Istakao je da poznaje mentalitet „kosovskih“ fudbalera i ocenio je da, osim što znaju dobro da barataju loptom, dobro i trče po terenu.

Odgovarajući na pitanja novinara, novi selektor je kazao da će se boriti da svaki „Kosovar“ koji igra u Švajcarskoj bude deo fudbalske reprezentacije.

Predhodni selektor Albert Bunjaku je sporazumno otišao sa pozicije prvog čoveka nacionalne selekcije tzv. Kosova septembra prošle godine, nakon slabih rezultata u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Tzv. Kosovo je nakon prijema u FIFA i UEFA maja 2016. godine, uključeno prvi put u istoriji u kvalifikacije za jedno međunarodno takmičenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here