Srbiju remi protiv Bugarske koštao pada u četvrti šešir na žrebu 2. decembra. – Uprkos uspehu, propušteno u borbi za plasman može skupo da nas košta na završnom turniru

Srbija je remizirala sa Bugarskom, što je na kraju koštalo pada u četvrti šešir na žrebu za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj. Da su „orlovi” slavili u poslednjoj utakmici bili bi bar u trećoj „kategoriji”, razmišljali su čak i o drugoj, gde su završili Mađari.

Plasman u grupi određuje mnogo faktora. Pozicija prilikom izvlačenja ne mora da znači da će takav biti i poredak posle tri kola na Evro. Startni položaj ipak je bitan, što se pokazalo u kvalifikacijama, mada je na završnom turniru kvalitet prezentacija ujednačeniji.

Srbija je prvim mestom u grupi A divizije Lige nacija obezbedila sebi lakši posao u borbi za kontinentalnu smotru, što se pokazalo izuzetno bitnim. Izabranici Dragana Stojkovića na početku su bili na dobrom putu da osiguraju visoko mesto i za Evro. Orlovi su u prva dva kola imali šest bodova uz gol-razliku 4:0, što je obećavalo šetnju kroz grupu. Na probleme je prvo ukazao remi sa Bugarskom u Razgradu (1:1). Poraz od Mađarske u Beogradu u septembru, mesec dana kasnije i u Budimpešti, dokazao je ranjivost. Naš državni tim ipak je zadatak uspešno rešio, međutim, kad je u pitanju Evro manji smo optimisti nego pre nekoliko meseci, pogotovo pre godinu dana kad smo se nadali čudu i u Kataru.

Prolazak grupe na šampionatu Starog kontinenta dosta je lakši u odnosu na svetsko prvenstvo. Pored šest drugoplasiranih selekcija plasman dalje osiguraće i tri najbolja trećeplasirana tima. Zbog toga je bilo važno biti u trećem šeširu. Teoretski su preksinoć nestale šanse da „orlovi” izbegnu poslednju „kategoriju”. Slovenija je savladala Kazahstan, a Češka Moldaviju i obe selekcije su obezbedile prelazak u treći šešir. Zbog toga je nama nebitno da li će Hrvatska da savlada Jermeniju iz ugla da više ne možemo izbeći najteži položaj.

Sigurno je da Srbiju 2. decembra u Hamburgu izvlače iz četvrtog šešira. Grupa bi mogla da bude izuzetno teška, ali i prihvatljiva ukoliko nas sreća pogleda.

Izvesno je da su mesta u prvom šeširu obezbedile Nemačka, Portugalija, Francuska, Španija i Belgija, verovatno i Engleska.

Mađarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija i Austrija sigurni su u drugoj „kategoriji”.

U trećoj „grupi” su Škotska, Slovačka, Holandija, Slovenija, Češka, za sada i Italija, ali će je preteći verovatno Hrvatska. Zbog Italijana ili Hrvata moguće je da treći šešir bude jači od drugog.

Uz Srbiju u četvrtom šeširu su Švajcarska, Italija ili Hrvatska i pobednici baraža Lige nacija, predviđenog za mart. Parovi doigravanja biće poznati večeras. Kandidati za učesnike su Poljska, Vels, Ukrajina, Švedska, Bosna i Hercegovina, Island, Finska…

Gledajući na sastave „kategorija”, „orlovima” bi najteže bilo protiv Francuske, Danske i Italije ili Holandije. Nešto lakši posao imali bismo protiv Belgije, Austrije i Hrvatske. Jedino je dobro da smo izbegli Švajcarsku, našeg dželata sa poslednja dva mundijala.

Mnogo je vremena do 14. juna i početka EP u Nemačkoj. Kockice mogu da se slože, iako sada nismo optimisti kad je u pitanju naša reprezentacija. Previše je problema da bismo bili optimisti, ali posle žreba će selektor Dragan Stojković znati šta sve čeka njegov tim na kontinentalnom šampionatu.

Uprkos uspehu, propušteno u aktuelnim kvalifikacijama može da nas skupo košta na Evru, ukoliko, naravno, ne želimo da se zadovoljimo samo pukim učešćem.

Nije, ipak, vreme za dramu, bar ne još. Iako smo jedini iz naše grupe bili učesnici SP prošle godine, pa se plasman među 24 najbolje evropske selekcije očekivao, ovo su ipak, dani radosti jer smo od 2000. EP gledali samo na TV.

PRVI ŠEŠIR

Nemačka

Portugalija

Francuska

Španija

Belgija

Engleska

DRUGI ŠEŠIR

Mađarska

Turska

Danska

Albanija

Rumunija

Austrija

TREĆI ŠEŠIR

Škotska

Slovačka

Holandija

Slovenija

Češka

Italija

ČETVRTI ŠEŠIR

Srbija

Hrvatska

Švajcarska

pobednik baraža 1

pobednik baraža 2

pobednik baraža 3

Translate »