MMA Najbolji evropski teškaš Darko Stošić za Blicsport: Ne plašim se, želim da zablistam u Americi!

Borilački sportovi u Srbiji, na žalost, ne uživaju vrhunski tretman koji su imali 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Zato i ne čudi da samo retki znaju da je Darko Stošić najbolji evropski teškaš u MMA (Mixed Martial Arts), odnosno u savremenom kontaktnom borilačkom sportu koji u sebi sadrži sve vidove borbe bez oružja.

Darko u razgovoru za „Blic“ kaže da je u MMA ring ušao sa tatamija kao desetostruki prvak države u džudou.

– Tražio sam veći izazov od džudoa, koji je idealan sport ako poželite da pređete u MMA. Džudo vas uči da se borite, da budete istrajni, da se ne predajete… Pre 4-5 godina sam odlučio da pređem u MMA i mislim da sam uradio pravu stvar. U džudou sam naučio da „bacam“ protivnike i da pravim poluge, međutim, to nije dovoljno da se postane MMA šampion. Nastavio sam da razvijam i druge tehnike, boks, kik-boks, džiju-džicu – priča za „Blic“ šampion Evrope.

Darko Stošić

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaDarko Stošić

MMA je jedinstven po tome što je u borbi sve dozvoljeno.

– Pravila su slobodnija nego u drugim borilačkim sportovima, ali to ne znači da možete da radite šta želite. Zabranjeni su udarci u genitalije i u potiljak. Koliko god želite da pobedite, a svi koji uđu u ring to žele, morate da pazite da ne povredite protivnika. On je čovek, kao i vi. Sve što se dogodi njemu, može jednog dana da i vas „pogodi“.

Najbolji srpski „teškaš“ kaže da se MMA borci razlikuju po stilovima.

– „Šarolikost“ je draž MMA sporta. Imate borce koji su bivši bokseri, karatisti, „fajteri“… U teškoj kategoriji je dozvoljeno da budete teški od 93 do 120 kilograma i često se dešava da je razlika između boraca velika. Danas ćete da se borite sa nižim i lakšim protivnikom koji udara rukama, a za mesec dva će vas dočekati dvometraš sa 120 kilograma.

Darko u karijeri ima skor od deset pobeda i samo jednog poraza.

– Iskustvo je veoma važno za napredak u MMA. Recimo, dešavalo se da sam u ringu sa duplo starijim borcima, koji su pobeđivali kada sam ja tek počinjao da treniram džudo. Gledaocima sa strane izgleda da je MMA surov sport u kojem borci žele da povrede jedan drugoga. Ne kažem da ne postoje takvi borci, ali između nas postoji poštovanje. Da, potpuno je normalo da želim da ga pobedim, ali to ne znači da mrzim svog protivnika. Pogledajte mečeve i videćete da se na kraju zagrlimo i čestitamo. Protivnik mi nije neprijatelj! Kada ulazite u ring bitno je da ne osećate strah. Pozitivna trema je dobra stvar, ali mesta za strah nema.

Darko Stošić

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaDarko Stošić

Za kraj razgovora, Darko nam je otkrio da se sprema za odlazak u SAD gde je MMA sport na profesionalnom nivou.

– U Srbiji ima dosta dobrih boraca, ali nema vrhunskih uslova za treniranje i organizaciju borbi, za razliku od recimo Hrvatske i Holandije. Ove godine mi ostaje da ponovo odbranim titulu u FFC. Posle toga, želim da odem korak dalje i vidim koliko stvarno mogu. Amerika je želja svakog borca i mislim da sam spreman. Pokazao sam da umem da se borim i da se ne plašim nikoga – poručio je Darko Stošić, koji će 9. februara proslaviti 25. rođendan.

Priprema vas štiti od povreda

Za svakog borca je važno da se što bolje pripremi za meč.

– Godišnje imam 3-4 borbe, što dovoljno objašnjava napor kroz koji prolazim. Zato moram da budem 100 odsto spreman. Sreća je da sam upoznao ljude iz „Master Physical“ iz ordinacije za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju koji su mi izašli u susret. Zanimljivo je da mi je „Master Physical“ preporučio veliki MMA šampion, Holanđanin Erol Cimerman, koji se upravo u Beogradu oporavljao od teške povrede. Priprema je važna jer se na taj način štitite od potencijalnih povreda, a pomaže i da se brže i kvalitetnije oporavite za narednu borbu – rekao je Darko Stošić.

(Aleksandar Pijevac)

Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar