Mondijal bez granica, FIFA proširuje SP na čak 48 ekipa!

Umne glave raspravljaće o predlogu Đanija Infantina, predsednika UEFA, da završni turnir svetskog šampionata bude sa 32 povećan na 48 timova i da u tom formatu bude igrano od 2026. godine.
Infantino je tokom kampanje za izbor predsednika FIFA predlagao da završni turnir bude povećan na 40 reprezentacija.
Ideja nije izazvala naročito interesovanje, jer u mnoštvu problema koje fudbal trenutno muči 2026. godina čini se predaleko da bi se produžetku šampionata sveta za jednu sedmicu pridavala naročita pažnja.
Po izboru Infantina za predsednika, u februaru ove godine, FIFA je usvojila povećanje broja učesnika Mondijala na 40 timova, mada još nije ponudila i precizan format popune po kontinentalnim zonama.
Maštoviti Švajcarac se nije zadovoljio ubacivanjem još osam selekcija na završni turnir, već žel da svetsko prvenstvo poveća na čak 48 reprezentacija.
Prema toj ideji, 16 timova bi posle kratkih kvalifikacija bilo odmah razvrstano u osam grupa. Potom bi na red došla još jedna runda razigravanja u kojoj bi učestvovale 32 reprezentacije.
Pobednici 16 utakmica nastavljali bi takmičenje u grupama, pa bi tako bila formirana završna faza sa 32 selekcije.
Dalje bi nastavljali po starom sistemu. Posle utakmica po grupama, sledila bi nokautfaza od osmine finala.
Uveren sam da su sumnje da će ovakav sistem takmičenja smanjiti kvalitet svetskog šampionata. Siguran sam da će broj dobrih utakmica biti veći, jer će takmičarski momenat biti više izražen, a šansu da se plasiraju u grupnu fazu dobio bi veći broj kvalitetnih timova – opravdao je Đani Infantino svoju ideju.
Fudbalski ljudi širom sveta drugačije misle. Joakim Lev, selektor Nemačke, dosledan je u stavu da će veći broj učesnika oslabiti kvalitet šampionata. Slično je, uostalom, već govorio za dvostruko manji evropski šampionat sa 24 učesnika.
Francuski sportski dnevnik „Lekip“ bio je sažetiji i konkretniji. Infantinovu ideju nazvao je smešnom.
Kritike Infantinu idu u dva pravca. U oba slučaja procena je da predsednik FIFA pravi velike ustupke.
Na jednoj strani traži način da zadovolji veliko biračko telo od 211 članica FIFA koje biraju predsednika kako bi stekao njihovu naklonost da dobije novi mandat.
Nije to, ipak, u osnovi Infantinovog predloga. Posle imenovanja za predsednika FIFA održao je obećanje i statutom staž predsednika ograničio na tri mandata. Pri tom, sadašnji od četiti godine mu je prepolovljen.
Izabran je na vanrednom Kongresu FIFA kao naslednik Sepa Blatera, koji je potrošio polovinu mandata dobijenog na redovnom kongresu.
Infantino zaista zadovoljava interese, ali pre svega finansijske FIFA. Ova organizacija je od Prvenstva sveta 2014. u Brazilu prodajom TV prava za 64 utakmice zaradila 2,4 milijarde dolara.
Na završnom turniru sa 48 timova i jednom rundom nokaut–faze više biće igrano 80 utakmica. Matematika je jednostavna. U formatu sa 32 tima TV prenos košta 3,75 miliona dolara.
Zadržili FIFA istu cenu, u novom formatu od TV prenosa može da računa na 600 miliona dolara više zarade, na ukupno tri milijarde dolara!
Kad se na jednu stranu postavi namera da veći broj reprezentacija dobije šansu da igra na svetskom prvenstvu, a na drugu ogromno povećanje profita, Infantinove namere postaju mnogo jasnije.
Savet FIFA zasedaće danas i sutra. Nije, ipak, realno da do vikenda bude konkretno prihvaćen ili odbijen Infantinov predlog.
Pretpostavka je da će posle ovog sastanka predlog biti pušten na „javnu raspravu“, do sledećeg sastanka Saveta FIFA planiranog za januar.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar