Moto GP: Lorencu pobeda, Markezu titula

Vozač Jamahe pobedio na trci u Valensiji sa vremenom 45:54, 228. Trijumfom se ujedno i oporostio od njih, jer će od naredne sezone voziti za Dukati
POSLEDNjA trka ovogodišnjeg šampionata sveta u motociklizmu, vožena za Veliku nagradu Valensije protekla je u znaku španskog vozača Horhe Lorenca koji je slavio u velikom stilu ne dozvolivši ni jednog trenutka da mu neko ugrozi vođstvo od starta do cilja.
Lorenco je u poslednjoj trci za Jamahu, jer od sledeće sezone prelazi u Dukati, stigao do 65. pobede u karijeri, pokvarivši slavlje zemljaku Marku Markezu (Honda) koji je pre tri trke obezbedio titulu, ali je danas morao da se zadovolji drugim mestom. Velika borba vodila se za treće mesto, a Italijan Andrea Janone (Dukati) bio je uspešniji od slavnog zemljaka Valentina Rosija (Jamaha).
Lorenco je odmah od starta uspeo da odvoji od najvećih konkureanata i od tada je sve konce drzao u svojim rukama. Janone i Rosi su više bili zabavljeni međusobnim okršajem, dok je Markez bar u prvom delu trke pokušavao da nađe ritam bezuspešno.
Ipak, nošen navijačima Markez je u drugom delu trke uspeo prvo da pretekne Rosija zatim i Janonena i dao se u poteru za Markesom. Ipak, Lorenco je uspeo da održi solidnu prednost a publika je uživala u dvoboju dva velika prijatelja, Rosija i Janonea. Rosi je nekoliko puta sjajno obilazio u krivinama Janonea ali je vozač Dukatija uspevao da iskoristi veću maksimalnu brzinu na pravcima pa je Doktorov trud bio uzaludan ovoga puta.

  • Silno sam želeo da se pobedom oprostim od Jamahe – rekao je Lorenco kome je ovo bila četvrta ovogodišnja pobeda u timu u kojem je osvojio tri titule prvaka sveta.

Iako mu je Lorenco bacio senku na proslavu titule, Markez se posle trke silno zabavljao sa navijačima po ranije pripremljenom scenariju.

  • Sjajna trka i još bolja publika. Želeo sam da im se malim performansom odužim za podršku tokom sezone – rekao je Markez, novi šampion sveta „kraljevske klase“

Posle 18 trka ovogodišeg šampionata sveta u motociklizmu, šampion je Markez sa 298 bodova. Drugi je Rosi sa 249, treći Lorenco sa 233 boda.
Šampionat sveta u motociklizmu 2017. startuje 26. marta trkom za Veliku nagradu Katara.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar