Prvotimci Fjorentine prošli test na kovid 19, koji je pokazao da su negativni, odahnuo i selektor ali i čitava fudbalska javnost
Jedan od najtalentovanijih srpskih igrača (18 godina, 214 cm) ide u ekipu „Tandera” koja se zbog njega odrekla španskog asa Rikija Rubija i dva „pika” na draftu

Osamnaestogodišnji Aleksej Pokuševski, visok 214 centimetara. jedan od najtalentovanijih srpskih košarkaša izazvao je jedan od najvećih „potresa” na draftu NBA lige, na kojem se našao na 17. mestu. Pravo na tu poziciju imala je Minesota, ali je Pokuševskog preuzela Oklahoma koja je proteklih nedelja pokazivala veliko interesovanje za njega. Da bi ga dovela u svoje redove, ekipa Tandera morala je mnogo toga da se odrekne u razmeni sa Minesotom: prepustila joj je španskog asa Rikija Rubija i dva „pika” (25. i 28) na draftu.

Neki američki analitičari najavljivali su Pokuševskog, najmlađeg učesnika ovog drafta, kao najveću misteriju na ovom izvlačenju, ali su ga jedni videli kao kalibar za prvih deset, a po drugima nije bio ni za prvu rundu. Opšti utisak je da u njegov vanserijski talenat niko nije sumnjao, ali je bilo onih koji smatraju da bi igrač sa tako krhkom građom ipak mogao da predstavlja rizik (kad je reč o velikim dometima u NBA)…

U Oklahomi nemaju dilemu da će njegove spoj visine, veštine i okretnosti doneti dugoročno veliki dobitak klubu i da će njegovo telo uskoro moći da prati njegovu viziju igre. U svim analizama ovog drafta ističe se da je u pitanju jedinstven talenat koji sa 214 centimetara može da vodi loptu, kreira napad i kreće se kao bek.

„Pokuševski je jedan od najjedinstvenijih igrača na ovom draftu, imajući u vidu njegovu građu, osećaj za igru i pokretljivost”, kaže se, pored ostalog, u oceni jednog skauta na zvaničnom sajtu NBA lige.

Novosađanin Pokuševski je rođen u Beogradu, a igrački je procvetao u Atini u kojoj brani boje Olimpijakosa. Lane je postao najmlađi debitant ovog pirejskog kluba na jednom meču Evrolige. Prethodna dva leta branio je boje Srbije na evropskim šampionatima za mlađe kategorije.

Evropljanin koji je privukao najveću pažnju na ovom draftu, izraelski reprezentativac Deni Avdija (ima i srpsko državljanstvo), našao se na devetoj poziciji na koju je imao pravo Vašington. Ovog svestranog igrača Makabija, sina nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije, neki najavljuju kao novog Luku Dončića, zbog zrelosti koju već sada pokazuje (3. januara puni 20 godina, krilo, 206 cm). U svom obraćanju posle ovog drafta, Deni je pored ostalog rekao sledeće:

– Biti deveti pik na draftu je velika stvar za našu zemlju i čast mi je što predstavljam Izrael. Uzbuđen sam i želim da se usavršavam… Moj otac Zufer Avdija je rođen na Kosovu, u Srbiji. Igrao je za reprezentaciju Jugoslavije i nekoliko timova u Izraelu…

Jedini predstavnik regionalne ABA lige na ovom draftu bio je crnogorski reprezentativac Marko Simonović, igrač Mega sokerbeta, koga su sa 44. pozicije birali Čikago bulsi.

Sa prve pozicije na draftu izabran je košarkaš Univerziteta Džordžija Entoni Edvards (bek, 19 godina, 196 cm), koga je izabrala Minesota, drugi je Džejms Vajsman (centar, 19 godina, 216 cm) koga je birao Golden Stejt, dok se na trećoj poziciji našao Lamelo Bol (plejmejker, 19 godina, 201 cm ). Bol tako nastavlja veliku sportsku tradiciju svoje porodice: otac Lavar igrao je američki fudbal, a braća su mu košarkaši, Lonzo u Nju Orleansu, a Lianđelo u Oklahomi blu (Razvojna NBA liga, filijala Oklahome tender). Lamelo i Lonzo su ušli u istoriju kao prva braća koja su bila među prva tri na draftu (Lonzo je bio na drugom mestu).

Translate »