NBA: Misterija zvana Aleksej Pokuševski

Si-Bi-Es prognozira visoku poziciju (19) našem talentu Alekseju Pokuševskom oko čijih mogućnosti ne postoji konsenzus, ali je „vredan rizika”. Deni Avdija jedno od dva najveća imena među strancima.

Uoči današnjeg drafta NBA najveća misterija je srpski talenat Aleksej Pokuševski (18 god, krilo, 214 cm, Olimpijakos), pišu analitičari američkog Si-Bi-Es sporta, koji mu prognoziraju u najgorem slučaju 19. poziciju, sa koje biraju Bruklin netsi. Omladinski reprezentativac Srbije prethodnih dana je „projektovan” na razne pozicije, od prve do druge runde, razni stručnjaci su ga videli u Bostonu (14. mesto), Oklahomi (25) Lejkersima (28)…

Zato i Kajl Bun iz Si-Bi-Es sporta kaže da na ovom draftu nije bilo „šireg spektra mišljenja o nekom igraču nego o Pokuševskom”, koji je po njemu i kandidat za prvih deset na listi, dok ga neki ne vide ni u prvoj rundi drafta:

– To najbolje svedoči kolika je misterija ovaj internacionalni vunderkind. Da li će se projekcija drafta poklopiti s njegovim potencijalom? Još je nemoguće proceniti gde će ovaj visoki igrač završiti, ali nema sumnje da spoj njegove visine, veštine i okretnosti privlače pažnju… Da li je mršav kao grančica? Jeste! Da li je nivo konkurencije s kojom se suočava razlog za brigu? Takođe, da! Međutim, igrač sa tom visinom, koji može da vodi loptu, da kreira napad i kreće se onako kako to Pokuševski čini, ne pojavljuju se svake godine. Mogao bi da bude razvojni projekat koji će da traje godinama i da propadne, ali mogućnost da bude jedan od pet najvećih potencijala iz ove klase vredna je da se kockate na njega…

Novosađanin Pokuševski, koji je rođen u Beogradu a igrački procvetao u Atini, biće jedan od najbolje rangiranih stranaca na ovom draftu, ali i najmlađi od svih učesnika (26. decembra puni 19 godina). Džon Holindžer iz „Atletika” smatra da je 13. pozicija (Nju Orleans) prava mera za „jednog od najneobičnijih od svih talenata, mršavog, 214 santimetara visokog igrača koji šutira trojke iz trka, ima sposobnost driblinga, dodavanja i presecanja lopti”.

– Vidim ga najviše kao 14. pika, gde bira Boston – kaže Holindžer o srpskoj nadi.

Evropljanin koji privlači najveću pažnju je izraelski reprezentativac Deni Avdija (ima i srpsko državljanstvo), sin nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde Zufera Avdije, koji bi mogao i među prvih pet na draftu. Zbog načina na koji igra, zbog  zrelosti koju već sada pokazuje (3. januara puni 20 godina, krilo, 206 cm) porede ga Lukom Dončićem. Deni, međutim, ističe da ne želi da ga porede s bilo kim i da mu je cilj da bude „samo najbolji mogući Deni Avdija”! Ovaj košarkaš Makabija dva puta je predvodio Izrael do titule evropskog prvaka za mlade košarkaše, 2018. i 2019, a jednom je (2019) izabran za najboljeg igrača šampionata, iako je bio drugi najmlađi na tom turniru.

Prvo mesto na draftu (bira Minesota) listom se prognozira Lamelu Bolu (bek, 19 godina, 201 cm) koji nastavlja veliku sportsku tradiciju porodice Bol: otac Lavar igrao je američki fudbal, a braća su mu košarkaši, Lonzo u Nju Orleansu, a Lianđelo u Oklahomi blu (Razvojna NBA liga, filijala Oklahome tender). Na drugoj poziciji (Golden Stejt) viđen je Džejms Vajsman (19 godina , 216 cm, centar), na trećoj (Šarlot) Entoni Edvards (bek, 19godina , 196 cm)…

Člana mlade reprezentacije Francuske Kilijana Hejsa (plej-bek, 19 god, 196 cm), igrača nemačkog Ulma, neki vide i među prvih pet na ovom draftu, dok drugi smatraju da će završiti ispod desete pozicije. U svakom slučaju ovaj talenat privlači veliku pažnju i nesumnjivo ga čeka lepa budućnost.

Započnite diskusiju

Ostavi komentar