Niko Rozberg novi šampion Formule 1!

Nemački vozač Niko Rozberg postao je prvi put u karijeri šampion Formule 1, 33. u istoriji takmičenja.
Vozač Mercedesa je odoleo pritisku u poslednjoj trci sezone, izborio drugo mesto u Abu Dabija iza timskog kolege Luisa Hamiltona, a ispred Sebastijana Fetela iz Ferarija, te stigao do šampionske krune.
Rozberg je od prvog do poslednjeg kruga pratio u stopu Hamiltona, koji je usporavao trku kako bi omogućio vozačima Red Bula i Ferarija da izbaci njegovog rivala sa podijuma, ali nije uspeo, Nemac je izdržao.
Nemac je ostvario devet pobeda u 2016, otvorio je sezonu sa četiri pobede dok se Hamilton mučio sa kvarovima, branilac titule je prvi put slavio u Monaku u šestoj trci sezone, nakon što su dva Mercedesa zbog međusobnog sudara izletela u Španiji.
Dobio je sedam od osam trka u tom periodu te preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu, ali se Rozberg vraća na vrh trijumfima u Belgiji, Italiji i Singapuru posle letnje pauze.
Britanac dobija trke u SAD, Meksiku i Brazilu i smanjuje zaostatak na 12 bodova, ali nije uspeo da ga nadoknadi na „Jas Marini“, gde je upravo on pre dve godine dobio Rozberga u direktnom okršaju za šampiona.
Tako je sa dve pobede više od timskog kolege ostao bez krune. Rozberg je ponovio uspeh svog oca Kekea koji je 1982. godine bio takođe šampion F1, ali kao Finac. Dve titule ima još samo porodica Hil, Britanci Grejem i Dejmon.
Tako je Niko postao tek treći Nemac šampion najbržeg cirkusa na svetu, posle sedmostukog Mihaela Šumahera i četvorostrukog Sebastijana Fetela.
* Sledeća sezona počinje 26. marta Velikom nagradom Australije u Melburnu.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar