Marko Pročikević je već obavljao dužnost komesara za antidoping kontrolu na Điru i Vuelti i na tri svetska prvenstva, a iduće godine debitovaće na najznačajnijoj trci na svetu
e 22 godine, samo što je odustao od dalje juniorske karijere, Marko Pročikević je u svom klubu Čukaričkom prihvatio mesto sekretara koje je podrazumevalo mnogo više nego što je uobičajeno za tu funkciju.
– Obavljao sam sve klupske poslove kada se za to ukazala potreba, bio sam i mehaničar i vođa puta takmičarima koji su bili znatno stariji od mene, i vozač klupskog automobila, a devedesetih godina bio sam tehnički direktor i šef saobraćaja na Dunavskoj trci, poznatoj i kao 3B, koja je uprkos sankcijama uspešno povezivala Beograd, Budimpeštu i Bratislavu, a jedne godine stigli smo i do predgrađa Beča – kaže Marko Pročikević.
Nažalost entuzijazam koji je pokrenuo ovu međunarodnu trku posle šest, sedam, izdanja počeo je da opada posebno u Mađarskoj i Slovačkoj, ona je ugašena a Marko Pročikević se pod uticajem Nebojše Popova, alfa i omege kluba s Banovog Brda ali i naše biciklističke sudijske organizacije posvetio suđenju. U njemu je stekao najviši rang.
– Pre osam godina položio sam ispit za internacionalnog komesara za antidoping kontrolu Svetske biciklističke unije (UCI). U tome mi je pored poznavanja biciklizma iz svih ulova pomoglo i to što sam dao četiri godine na Medicinskom fakultetu. U početku išao sam na trke u našem regionu, zatim na jednodnevne drumske trke i ciklo kroseve širom Evrope. Rad svakog mladog sudije, se prati i nadgleda i to je jedini način za napredovanje – objašnjava Marko Pročikević, koji je odustao od medicine i sada završava Fakultet za civilno vazduhoplovstvo, a zaposlen je kao generalnis ekretar Balkanske biciklističke federacije.
U Svetskoj biciklističkoj uniji su očigledno veoma zadovoljni njegovim radom i angažovanjem (slično je i u Antidoping agenciji Srbije), pa ga iz godine i godinu delegiraju na sve značajnije trke. Od iduće godine nedostajaće mu samo olimpijske igre…
– Veoma me je obradovala vest da sam delegiran za komesara za antidoping kontrolu na Tur d Fransu. Samo on mi je od velikih trka nedostajao. Prošle godine debitovao sam na Vuelti, trci oko Španije. Ove godine imao sam debi na Điru i ponovo bio na Vuelti, a iduće godine biću i na 100. Điru i na Tur d Fransu. Tri puta sam s bio na svetskim prvenstvima, prvo u Belgiji na ciklo krosu, pa u Češkoj na mauntinbajku, a sada i na drumskom prvenstvu sveta u Kataru – navodi Marko Pročikević.
Na pitanje koja je trka najbolja na kojoj je obavljao komesarsku dužnost Marko Pročikević je rekao:
– Za sada to je Điro, odnosno trka Oko Italije. Naravno, podrazumeva se da su sve velike trke dobro organizovane, a ovogodišnji Điro izdvajam pre svega zato što je bio najzanimljiviji u sportskom pogledu. Organizatori su profilisanjem staze onemogućili „zatvaranje” trke, tako da je svaka etapa donosila nova uzbuđenja. Vidim da su nešto slično pripremili za iduću godinu i organizatori Tur d Fransa i jedva čekam da učestvujem na toj trci nad trkama, ali u celini gledano sve to što se radi na velikim trkama radili smo i mi pri organizovanju Dunavske trke, ali s neuporedivo manjim budžetom, pa samim tim i manjim nagradnim fondom i manje kvalitetnim takmičarima. Posao organizatora je isti – tvrdi Pročikević.
U njegovoj sudijskoj knjižici su i trke na najegzotičnijim delovima sveta.
– Bio sam na trkama u Dubaiju, Omanu, bio sam i i na trci Oko Katara koja je u kalendaru svetskog tura, bio sam u Južnoj Africi na afričkim šampionatima u mauntinbajku i be-em-iksu, na trci Oko Bornea, u Maleziji – nabraja internacionalni komesar UCI, koji često u svojim zaduženju ima i trke u Belgiji, Turskoj, Bugarskoj, Srbiji…
Na tim trkama često sreće i ostale članove Čukaričkog koji imaju najviši sudijski rang u Svetskoj biciklističkoj uniji, uzgred rečeno, jedini od naših biciklističkih sudija. Nevena Avalić je, kao i on, inspektor za doping kontrolu, Marko Rosić i Marko Živanović su internacionalni komesari za drumski biciklizam, a Nikola Jakovljević za planinski biciklizam (mauntinbajk).
U Bakuu tehnički direktor
Evropska biciklistička federacija predložila je organizatorima Evropskih igara u Bakuu osmoro internacionalnih komesara za dužnost tehničkog direktora za sportski biciklizam. Uz predlog u Baku su otišle i njihove biografije i organizatori su odabrali Marka Pročikevića i organizacija drumskih takmičenja na Evropskim igrama bila je na potrebnom nivou.
Izvor i foto

Translate »