Odbojkašice Vizure na pragu Lige šampiona, a Zoran Radojičić za "Blic" otkriva sve probleme našeg trofejnog sporta

Odbojka je u poslednje vreme često zastupljena u javnosti, ali nažalost više zbog kontroverzi u Odbojkaškom savezu Srbije, smene starog predsednika i kandidatura za novog. Za to vreme, sjajne odbojkašice Vizure bore se svom snagom da uđu u grupnu fazu Lige šampiona, a od istorijskog podviga deli ih još jedan meč, u subotu u Krasnodaru protiv Dinama.
Njihov predsednik i vlasnik kluba Zoran Radojičić u razgovoru za „Blic“ otkriva kako izgleda put do zvezda i uspeha, ali i onu drugu stranu medalje o kojoj mnogi neće ili ne smeju da pričaju.

  • Utakmica protiv Dinama iz Krasnodara u subotu je velika šansa ove generacije. Ove devojke su sjajne, već imaju dve medalje sa juniorskih evropskih šampionata, a toj generaciji pripada i Tijana Bošković koja sada igra u Turskoj. Ne možete ni da zamislite koje su to sportske visine ako uđemo u LŠ. Očekujemo veliku borbu, imamo dobar tim, mlad, ali iskusan – počinje priču Radojičić za „Blic“.

Gde bi bila Vizura da možete zadržati sve te mlade igračice koje rano odlaze u inostranstvo?

  • U ovom sada timu ima mnogo igračica koje su najbolje na svojim pozicijama u svom uzrastu. I selektor odbojkašica Zoran Terzić rekao je za neke da su budućnost reprezentacije. Mlade igračice koje bi trebalo do kraja da se afirmišu u svojoj državi, možda i završe fakultet, prinuđene su da već sa 18 godina odu u Evropu, trbuhom za kruhom. Odvajaju se od porodice jer ovde ne mogu da dobiju osnovna sredstva. Fudbal i košarka su profitabilni, mašine za zarađivanje novca, ali je odbojka siromašan sport.

Više od 15 godina ste sportski radnik. Kako je biti gazda jednog kluba u lošim finansijskim uslovima?

  • Postali smo taoci Crvene zvezde i Partizana, fudbalskih priča, pomalo i košarke… Znam da država nema novca, nema za inkubatore, narodne kuhinje, bolnice… Ali, država treba da se izjasni da li u takvoj situaciji može da isprati vrhunski sport. To košta, i samo želim da kažu mogu li ili ne, neka kažu da dok ne ojača ekonomija nema ništa od novca pet do 10 godina i onda smo svi ravnopravni. Ali, tu postoje neke druge nepravilnost.

Koje tačno?

  • Navodno je po zakonu da lokalna samouprava treba da brine o finansijama kluba. Kako to da ja onda nikada nisam dobio ni sendvič za igračicu, a predstavljamo Srbiju u Ligi šampiona tri godine, prvaci smo države isto toliko, imamo preko 20 titula u mlađim kategorijama, iznedrili smo desetine reprzentativki… Ja samo želim da nam budu pokriveni osnovni troškovi poput aviona i hotela. Sam sve obezbeđujem. Od Gradskog sekretarijata za sport treba da dobijemo dva miliona dinara za učešće u LŠ, a igramo već treće kolo i ništa nismo dobili.

Da li smatrate da je u ženskom sportu gora situacija nego u muškom?

  • Naravno. Pre svega se borim za ženski sport i ravnopravnost žena u sportu. Pogledajte koliko žena strada svake godine zbog nasilja u porodici, kad ćemo malo više pažnje da obratimo na lepši pol i više da im se divimo? Apelujem i na žene da se bore kroz sport za svoja prava. Treba im dati u svakom smislu koliko i muškarcima pa da vidimo kako bi izgledalo kad još više ojačaju. Žene znaju svime bolje da raspolažu.

Koliko se manje ulaže u ženski sport?

  • Siguran sam za 10 puta manje, mada mogu da se kladim i da je razlika veća. Sve ide od novca. Pričamo o nekoj ravnopravnosti, a ženama dajemo mrvice. Možete da zamislite kakve su to ličnosti, na primer te odbojkašice koje su osvojile srebro na Igrama? Tijana Bošković je ono što su Novak Đoković, Miloš Teodosić… Ali, sve one dobijaju mali prostor i u medijima koji su najvažniji, dok sa druge strane imamo 58 strana o fudbalu gde cveta sve ono najnezdravije.

Kom kandidatu dajete podršku na predstojećim izborima OSS, Vanji Grbiću ili Zoranu Gajiću?

  • Želim prvo da vidim programe, podržavam program, a ne kandidata je su mi obojica dragi. Ali, ja svakako nisam među 50 delegata i ne mogu da glasam što je nakaradno jer sam na čelu šampiona Srbije. Tamo sede ljudi koji nemaju klubove 15 godina. Kako se postaje delegat i kako se gubi to mesto uvek je bila tabu tema, svi su gledali kako da prežive jer se mnogo klubova i ugasilo.

Na šta treba da se fokusira budući predsednik?

  • Pre svega na infrastukturu. Ništa nismo gradili 30, 40 godina, nemamo gde da igramo ni klupske ni reprezentativne utakmice. Ali, i da se više bave klubovima, Savez se obično bavio reprezentativnim selekcijama. Ako ŽOK Vizura ne može da egzistira na način na koji sada to radi, bez ikakve pomoći, čije će igračice onda angažovati za nacionalni tim? Nekada pomislimo da li smo uopšte nekome i potrebni. Bilo kako bilo, ko god da preuzme Savez nema čarobni štapić. Klubovi i Savez moraju da budu partneri. Moderniji Savez nam treba, a da oko predsednika budu jaki ljudi. Ne možemo tražiti predsednika koji će ličiti na Aleksandra Boričića jer je on radio u drugo vreme i drugim uslovima.

Mislite li da će doći do tih promena kada se postavi novo rukovodstvo?

  • Njih dvojica su sportske veličine, ali spotski radnik je drugo. Stvara se najmanje 20 godina, ni ja nisam sa svojih 15 kompletan iako sam sa bratom izgradio tri dvorane, osnovao košarkaški klub za koji zna cela Evropa, potom i odbojkaški… Savez ne sme da bude pretvoren u turističku agenciju koja će samo da organizuje putovanja reprzentacija. Silne pare trošimo na pripreme umesto da radimo u nekoj svojoj dvorani.

Plašite li se podela u srpskoj odobjci?

  • To nikako ne sme da se dogodi. Moramo biti složni, da izaberemo onog sa boljim programom i potom mu pomognemo da nadmaši Boričića. Svakako smatram da se požurilo sa izborima i da je trebalo prvo da se održi niz sednica, da svi po organizacijama razgovaramo šta to tražimo od predsednika. Ako izabermo na brzinu, a taj neko treba da vlada četiri godine, neće biti dobro dobro.

(Sofija Marjanović)
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar