Ko je naložio fudbalerima i košarkašima Partizana da nose majice s likom Aleksandra Stankovića, pitanje je na koje odgovor neće da kaže niko.

Najpre su fudbaleri crno-belih izašli u ovim majicama u subotu na meč s Voždovcem, da bi isto to učinili i košarkaši dan kasnije u hali „Aleksandar Nikolić“ na utakmici protiv Olimpije.
Fudbalski klub i Jugoslovensko sportsko društvo Partizan u nedelju su se oprostili od Stankovića čituljom u „Politici“, dok je košarkaški klub organizovao minut ćutanja na početku meča tokom kojeg su u znak protesta gledaoci preko puta najekstremnijih „grobara“ zviždali. Ubijeni Stanković je bio pravosnažno osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog trgovine drogom i nošenja oružja, ali nikada tu kaznu nije odslužio. Zbog čega su nosili majice s njegovim likom, igrači i jednog i drugog kluba nisu mogli da objasne. Listom su se pravdali kako su „majice zatekli u svlačionici i da im je rečeno da ih obuku“. Niko od njih nije hteo da kaže ko im je to rekao, odgovor je izbegao čak i trener košarkaša crno-belih Aleksandar Džikić istakavši da to nije pitanje za njega. Međutim, o ovom slučaju već danima ćute i rukovodioci, a jedino je član radne grupe fudbalskog kluba Ivan Ćurković imao hrabrosti da se javi na telefon.
Pročitajte još:
Pročitaj još

  • S jedne strane, u pravu su kriminolozi i sociolozi kada kažu da postoji sprega između sporta i kriminala, ali s druge ovaj čin igrača i kluba treba gledati isključivo hrišćanski kao omaž ubijenom navijaču. Fudbaleri ne znaju zbog čega je Stanković ubijen, ali su se ponašali humano. On je bio uz fudbalere na svakoj utakmici i onu su ga gledali kao navijača – kaže Ćurković.

Nekadašnji golman crno-belih tvrdi da fudbaleri nisu bili naterani da nose majice s likom ubijenog vođe „grobara“.

  • Igrači su to dobrovoljno uradili. Njihov odnos s navijačima je vrlo specifičan i o tome bih mogao roman da napišem – nije hteo da širi priču Ćurković.

SAHRANJEN SALE MUTAVI-Uprava „Partizana“ i fudbaleri na poslednjem ispraćaju ubijenom navijaču
Međutim, sportski psiholog Boris Stanković ističe kako je na terenu bilo vidljivo da je i fudbalerima i košarkašima Partizana nametnuto da nose majice s likom ubijenog vođe navijača.

  • Po izrazima na licu videlo se da im je neprijatno. Oni su profesionalci i žive od tog posla i uopšte se nisu pitali da li će da nose te majice ili ne. Da su kojim slučajem to odbili, snosili bi verovatno teške posledice. Uprave klubova je trebalo da ih zaštite i oni su odgovorni za ceo slučaj. Nažalost, ovo je još jedan dokaz da nam je poremećen sistem vrednosti, a na nama je da menjamo tu sliku kao što su to na košarkaškoj utakmici uradili pravi navijači Partizana – naglašava Stanković.

U fudbalskom klubu Partizan juče na naše pozive i poruke nisu odgovarali generalni direktor Miloš Vazura i član radne grupe Milorad Vučelić, koji je ujedno i predsednik sportskog društva crno-belih.
Dok su u košarkaškom klubu nemi ostali predsednik Nikola Peković, koji u nedelju nije bio na utakmici, direktor Mlađan Šilobad, ali i sportski direktor Dragan Todorić, iako je do ovog vikenda uvek bio otvoren za medije. Očigledno je, dakle, da svi namerno izbegavaju da se oglase na ovu temu.
Izvor i foto

Translate »