Otišao iz Partizana kao promašaj decenije, nasledio Gadafijevo bogatstvo i kupovao po Monaku: Javio nam se iz Tunisa (FOTO)

Posle četiri godine od odlaska iz Beograda, talentovani napadač nam je ispričao kako sada živi kao naslednik Gadafija
Mohameda Zabiju u Srbiji pamte kao fudbalera kog je Partizan pokušavao da dovede tri godine. Kada je napokon 2012. godine, bežeći od vihora rata iz rodne Libije, stigao u Beograd – od njega se očekivalo mnogo. Ipak, problemi su počeli već nekoliko dana kasnije. Jedna za drugom, oko Zabije plele su se intrige.
Govorilo se tada da ne poštuje klupsku disciplinu, da namerno izostaje sa treninga, da ne želi da se uklopi u ekipu, da ima dosta nesuglasica između njega i tadašnjeg trenera crno-belih Vladimira Vermezovića.
Zbog svega toga, ovaj Libijac nije uspeo da prezimi u Partizanu, i napustio ga je u prelaznom roku.

Foto: Partizan.rs

Foto: Partizan.rs

Foto: Partizan.rs

Foto: Partizan.rs

Međutim, kada smo mu sada, četiri godine od odlaska iz Partizana, pomenuli Beograd – na licu fudbalera zaigrao je osmeh.
– Tih nekoliko meseci u Beogradu je najlepši period mog života. Voleo bih da mogu da vratim vreme i sve ispravim. Zaista mi nedostaje Srbija – iskren je Zabija.
 


Libijac, koji nosi i titulu princa, najviše je ostao upamćen po prijateljstvu sa Moamerom Gadafijem. Iako proteran iz Libije, nakon smrti višedecenijskog vođe, Zabija je postao jedan od Gadafijevih naslednika.
Talentovani napadač se sa Gadafijem zbližio dok je igrao za Al Itihad iz Tripolija, kojim je gazdovao Al Sad, Gadafijev sin. Zbog odanosti klubu postao je miljenik predsednika, čak i lični prijatelj. Imao je privilegiju kao malo koji Libijac.
Gadafija je smatrao bezgrešnim liderom nacije, što je i javno rekao na nacionalnoj televiziji.

Ⓜ?✌

A photo posted by Mohamed Zubya (@mohamed_zaabiia_officiel) on

  • Nisam tada kalkulisao, samo sam otišao na televiziju i izgovorio da volim i i podržavam Gadafija. Zbog toga sam kod Gadafijevih neprijatelja dospeo na listu nepoželjnih. Vlast su u Libiji ubrzo posle toga preuzeli pobunjenici, i moj prijatelj i predsednik je ubijen. Bilo mi je jasno da mi revolucionari neće oprostiti prijateljstvo sa Gadafijem i da me tamo čeka smrt. Znao sam i da više ne smem da se vratim u Libiju – priseća se Mohamed Zabija.

Ono što nekadašnji reprezentativac Libije nije znao je da ga je Gadafi zbog pokazane lojalnosti uvrstio u svoje naslednike.
Podsećamo da je Gadafijevo bogatstvo procenjeno na oko 80 milijardi dolara, a ceo njegov porodični klan na 150 milijardi.
Zabija i dalje igra u Tunisu i trenutno nastupa za ekipu Esperanca. Mnogi bi rekli da uživa u nasledstvu.

✌ ?

A photo posted by Mohamed Zubya (@mohamed_zaabiia_officiel) on


– Tačno je da sam uživao velike privilegije kod Gadafija i da sam bio jedan od retkih ljudi koji su kod njega mogli ući u kuću bez najave. I pre poznanstva s njim nisam oskudevao ni u čemu. Najviše bih voleo da je živ, nikakvo bogatstvo ne može zameniti prijatelj – zaključuje Zabija.
(J. S)
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar