Ranijeri – Mrtav čovek hoda!

Italijan zaslužuje verovatno ovacije svaki put kada se pojavi na stadionu „Penzionera“ jer se često zaboravlja šta je učinio za klub!
Kada se pomenu Ranijeri i Čelsi, u Engleskoj obično kažu „mrtav čovek hoda“.
Još od dolaska Romana Abramoviča u klub, Italijan je bio viđen za otkaz, praktično, niko nije verovao ni da će „poživeti“ toliko na klupi „Plavaca“.
Zbog toga, sutrašnji povratak Klaudija Ranijerija na „Stamford Bridž“ zaslužuje sećanje na te dane.
Kada je Italijan preuzeo Čelsi, uspeo je da stvori novi tim, iako je prve sezone bio tek šesti. „Penzioneri“ su upali u finansijske probleme, Ranijeri je doveo jedino De Lukasa kao slobodnog igrača, i sa timom koji je bio tek prosečan stigao do Lige šampiona.
Postoje mišljenja da je to bio ključ da Roman Abramovič kupi klub sa problemima, ali i klub koji je igrao u evropskoj eliti. I pored uspeha, Italijan je bio viđen za otkaz, ali Rus nije uspeo da ubedi Eriksena koji je u to vreme bio selektor da preuzme mesto trenera.
Zbog toga je Ranijeri te 2003. ostao na klupi, dobio ogroman novac u prelaznom roku, potrošio oko 150 miliona evra. Ali, sve vreme je baš izgleda kao mrtav čovek koji hoda, odnosno čekao je presudu.
Te sezone, Čelsiju je malo nedostajalo da se nađu u završnici Lige šampiona, ispali su od Monaka u napetom meču. To je u stvari bio kraj, iako je ekipa posle utakmice bila gost Abramoviča na jahti u Monaku.
Ali, treba i reći da je Ranijeri zaslužan za dovođenje Lamparda, pružanje šanse Teriju u koga nisu imali poverenja. On je signalizirao klubu da počne pregovore sa Drogbom. Izabrao je Čeha kao novog golmana i otišao u Ajndhoven i obavio razgovore sa Robenom. Svi oni su završili u šampionskom Čelsiju, Murinjo je osvojio titulu u prvoj sezoni, a tvorac tog tima je ipak bio Ranijeri.
Ali, iskusni Italijan nema nikakvih loših osećanja prema Abramoviču.
„Ne, on je bio sjajan. Prvo, dao nam je sav novac ovog sveta da dovedemo igrače, podržavao nas kao navijač, nikada ni reč nije rekao o taktici i sastavu, nikada se nije mešao. Šteta, da nije bilo tog poraza u Monte Karlu, možda bi sve bilo drugačije“, priseća se Ranijeri.
On je te godine izbacio Arsenal u četvrtfinalu Lige šampiona, da baš Vengerove „Nepobedive“ iza kojih je završio u ligi, na drugom mestu na tabeli.
Ostavio je tim i klub u odličnom stanju pa su ga i prošle sezone dočekali ovacijama.
Izvor i foto 

Započnite diskusiju

Ostavi komentar