Policija nije napravila nijedan propust u svojim aktivnostima tokom meča OFK Beograda i Zemuna kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira, izjavio je danas v.d. direktora policije Vladimir Rebić.
– Ta utakmica nije proglašena utakmicom visokog rizika i mi smo shodno procenama uputili 49 policajaca – rekao je Rebić za Tanjug povodom navoda generalnog sekretara OFK Beograda Aleksandra Pivića da je tražio prisustvo većeg broja policajaca, a da ih je upućeno 20.
Rebić kaže da organizator nije sproveo mere u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, te da je policija, kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira na utakmici u subotu, uspostavila javni red i mir bez upotrebe sredstava prinude.
Prema njegovim rečima, 49 policijskih službenika obezbeđivalo je utakmicu i to je i više nego na nekim drugim utakmicama, te da organizator, odnosno redarska služba nije adekvatno uradila svoj posao.
– Navijači Zemuna koji su organizovano došli na ovu utakmicu mimo važećih procedura i standarda nasilno su prešli sa severne na istočnu tribinu pritom razvalivši kapiju, pri čemu su lakše povređena četiri redara – kaže Rebić i dodaje da je na utakmici u subotu na Omladinskom stadionu na Karaburmi bilo između 250 i 300 navijača.
Po zakonu, navodi, obaveza organizatora, odnosno redarskih službi , jeste da ne dozvoli ulaz navijača koji su u alkoholisanom stanju, onih čije ponašanje očigledno ukazuje da bi mogli da izazovu nerede, te da onemogući mešanje navijačkih grupa, pre svega domaćih i gostujućih i da ne dozvoli prelazak sa jednog sektora na drugi.
Praktično, kaže Rebić, organizator te mere nije sproveo.
– Apelujem na sve organizatore sportskih priredbi u Srbiji da striktno poštuju važeće propise i da njihove redarske službe zaista obavljaju onaj posao za koji su plaćene i angažovane – rekao je Rebić.
Kako je naveo, prema organizatoru će se preduzeti odgovarajuće mere koje propisuje Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, a policija utvrđuje identitet lica koja su narušila javni red na utakmici.
– Neka od njih su već identifikovana. Vrši se pregledanje snimaka kojima policija raspolaže. Nadam se da ćemo u narednom periodu sve ili barem većinu učinilaca ovih delikata procesirati nadležnim sudovima – zaključio je Rebić.
Izvor i foto

Translate »