Srbija spremna za slavlje: Škotska jeste dobra, ali Srbija je bolja! (20.45, Nova S)

Svi se iskreno nadamo da će večeras naši fudbaleri, u duelu sa Škotskom, uspeti da kupe kartu za voz na koji svi zajedno čekamo pune dve decenije, duel starih fudbalskih poznanika je prava poslastica za sve one koji vole fudbal. – Selektor Tumbaković: Svi su orni za nadmetanje. – Dušan Tadić: Šanse su 50:50

Došao je i taj dana, kada više nema nazad, a nema ni popravnog ispita. Nakon ohrabrujuće pobede u Norveškoj, dobre igre koja je ponovo vratila veru u naš najpopularniji sport, ostaje nam još samo jedna prepreka, pa da se večeras i zvanično pridružimo uvaženom fudbalskom društvu najboljih. Ali, istu želju i sa istom nadom u večerašnji dvoboj ulaze i naši rivali sa Ostrva, selekcija Škotske, koja kao i mi, doduše, četiri godine više, čeka da ode na prvenstvo Evrope. Ova utakmica je za jedne i druge od nemerljive sportske važnosti. Pobednik bi tako ,,zalečio” mnoge rane, a poraženi bi i dalje gurao glavu u pesak.

U čemu je tajna uspeha jedne ekipe? U slozi, u zajedništvu. Dabome u odličnoj atmosferi i punoj podršci. Ne može se reći da naši fudbaleri nemaju sve to, alida bi zadobili puno poverenje ovdašnje javnosti potreban je samo jedan dan radosti. I ništa više. Došao je i taj trenutak, kada fudbaleri Srbije treba da pokažu šta znaju i koliko umeju. Motivacioni faktor, u ovakvim mečevima, bez obzira što će Zvezdina fudbalska arena večeras biti prazna i gde će se svaki glas čuti kao u pozorištu, igračima neće nedostajati. Naši fudbaleri, u koje i dalje verujemo, jer nemamo prava da im okrenemo leđa, sada kada im je potrebna puna podrška, večeras moraju da budu hrabri. Baš kao i njihov ugledni rival sa Ostrva.

Selektor Ljubiša Tumbaković je mogao da odahne onog momenta kada su se na vrata Sportskog centra pojavili Milenković i Vlahović. A još više kada je od lekara saznao da su svi igrači potpuno spremni za predstojeću borbu. To praktično znači da naša reprezentacija najvažniju utakmicu u baražu dočekuje sa najjačim snagama.

Da li je tačno da su se Kolarov, Kostić, Rajković i Ristić potpuno oporavili?

– Na našu sreću i nadam se opštu radost ljubitelja fudbala, svi su spremni da večeras budu u službi tima. To znači da sada više nemamo nikakvog razloga za brigu, otkrio je glavnu vest selektor pred finale baraža.

Naravno, novinare je potom interesovalo da li ipak postoji neka dilema kada je u pitanju tim koji će se suprotstaviti Škotima?

– Voleo bih da večeras svi dišemo kao jedno. Ako tako bude, a nema razloga da bude drugačije, i uz ozbiljnu podršku svakog igrača siguran sam da ne postoji nijedna prepreka koju ne možemo da preskočimo. Jednostavno, ubeđen sam da će svako dati svoj maksimum na terenu.

Sa Ostrva danima stižu informacije da se Škoti najviše pribojavaju Aleksandra Mitrovića. Da li Srbija osim njega ima još nekog tajnog aduta?

– Naravno da imamo igrače koji u datom momentu mogu da blesnu na terenu. Nije samo Mitrović igrač koji daje golove. Doduše, bio je jedan period, kada je bio briljantan kada smo zahvaljujući njegovim golovima pobeđivali i osvajali važne bodove. Nemamo tajne adute, već adute koje protivnik prepoznaje i sigurno je da će pokušati da nađe najbolje rešenje za njih – poručio je selektor Srbije.

Mnogi se s pravom pitaju da li da na terenu očekuju pravi taktički rat, jer i Srbija i Škotska imaju prepoznatljivu fudbalsku filozofiju?

– Svako od nas ima svoju taktiku. Mi ćemo učiniti sve da kontrolišemo utakmicu, da ostvarimo prevagu na sredini terena. To jeste naš glavni cilj. To je i neki deo naše buduće taktike i strategije. Ako u tome budemo uspeli, onda svakako treba očekivati i dobar rezultat.

Činjenica je da ste kao i i vaš kolega sa druge strane klupe Stiv Klark imali malo vremena za pripremu važne utakmice. Kakvo mišljenje imate o vašoj ekipi?

– Iskreno, već smo se navikli na takve uslove. Uglavnom, prvi dan nam služi za oporavak. Drugi dan za jači trening, a treći, kada se već okrećemo pripremi samog meča. Sve to brzo prođe. Imamo finu i dobru atmosferu. Svi željno očekujemo tu utakmicu da odgovorimo svim zahtevima i pokažemo da imamo kvalitet – ne krije Ljubiša Tumbaković.

Koliko je važno što je u timu i mladi štoper Fjorentine Nikola Milenković?

– Nikola je standardan igrač ove reprezentacije i to od samog mog dolaska na klupu Srbije. Naravno da je on velika podrška ekipi. Kao selektoru i treneru, drago mi je što je ovde sa nama. Posebno je važno istaći da  Nikola ima sjajne sposobnosti u duel igri, naročito u skoku, gde su Škoti sjajni.

Da li smatrate da je ovo vaša najvažnija utakmica u trenerskoj karijeri?

– U mojim godinama verovatno jeste. Kod nas je svaka naredna utakmica najvažnija. Zato i ovaj susret ima tu dimenziju. Bilo je puno utakmica u mojoj karijeri. Ali u ovom momentu ova sa Škotskom, pre svega zbog ogromnog uloga,  svakako jeste najvažnija.

Šta ćete poručiti igračima kada večeras budu istrčali na teren?

– Da budu pravi, da ponove igru kao u Oslu i ja ću biti zadovoljan. Svakako da ću im dati punu podršku jer oni to zaslužuju – istakao je Ljubiša Tumbaković.

Među igračima takođe provejava optimizam, s tim što je napadač Ajaksa dosta konkretniji od ostalih. Upitan kakve su nam šanse u finalu Tadić je odgovorio:

– Pre svega žao nam je što nećemo imati podršku sa tribina. To je zaista veliki hendikep, posebno kada igrate kod kuće ovako važnu utakmicu. Mislim da u finalu ne postoji favorit. Šanse su 50:50 zaključio je Tadić, od koga se Škoti najviše pribojavaju.

Lahoz na centru

Večerašnja utakmica (20.40 č, TV Nova S) igra se na stadionu ,,Rajko Mitić” bez navijača. UEFA je arbitražu poverila Špancu Antoniu Mateu Lahozu.

Srbija: Dmitrović, Lazović, Milenković, S. Mitrović, Pavlović (Kolarov), Kostić, Gudelj, Maksimović, Milinković-Savić, Tadić, A. Mitrović

Škotska: Maršal, Maktomini, Galager, Tirni, Palmer, Robertson, Džek, Makgregor, Makgin, Kristi, Dajk

Započnite diskusiju

Ostavi komentar