SRBOFOBIJA Hrvati bi nas vešali, a mi bismo u ligu s njima

Mržnja dominira u Hrvatskoj! “Navijači” Hajduka su ponovo vređali Srbe sramnim povicima, što je bio veliki udarac za sve koji se zalažu za regionalnu ligu.
Čak i kada se ne sastanu sa našim klubovima, Hrvati ne mogu a da ne pomenu Srbiju. Ovoga puta se obrušila “torcida”, i to u duelu Hajduk – Dinamo. Dakle, na meču koji nije povezan sa Srbima. Ali, kada je to za huligane bio problem?

Razlog za pir na tribinama je priča o pokretanju tzv. balkanske lige. Pristalice Hajduka su raširile transparent “Bratimljenje nije opcija, torcida protiv jugolige”. Naravno, sve je to začinjeno sramnim skandiranjem “Srbe na vrbe”, “Vukovar, Vukovar” i “Za dom spremni”.
– Ovakvi incidenti su pripremljeni, ništa se tu ne dešava spontano. I pored svega, zalažem se za organizovanje te lige jer su svuda stadioni prazni. Najbolje je organizovati referendum kako bi se videlo ko je za balkansku ligu, a ko protiv nje. Ubeđen sam da ljudi žele zajedničko takmičenje – poručio je za “Blic” iskusni stručnjak Ilija Petković.

Bratimljenje nije opcija: "torcida"

Foto: Promo / PromoBratimljenje nije opcija: „torcida“

Podsetimo, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin je demantovao da će doći do stvaranja regionalne lige, a ispostavilo se da je to pametna odluka.
– Iz UEFA su jasno poručili da ne razmišljaju o stvaranju balkanske lige i nema mesta daljem diskutovanju. Dešavanja na “Poljudu” su potvrda da do zajedničkog takmičenja ne može doći – poručio je za “Blic” predsednik Partizana Milorad Vučelić, koji je od starta bio protiv regionalne lige.

“Nikad više“:
Manijaci, navijači Željezničara

Foto: Promo / Promo“Nikad više“: Manijaci, navijači Željezničara

Ovo nije prvi incident, a kako stoje stvari, neće biti ni poslednji. Vreme, mesto, događaj – nije bitno. Najvažnije je vređati Srbe. Huligani iz komšijske zemlje su pre meča u Splitu napali naš narod i u Albaniji pre meča Kosovo – Hrvatska. I naši strelci su se loše proveli na gostovanju u Splitu jer su jedva izbegli linč. U Hrvatskoj su napadnuti i srpski futsaleri… Kraja skandalima nema.
– Kakva je sada situacija, bolje je da momci ne idu u Hrvatsku, kako ne bi imali neprijatnosti. I ranije je bilo nereda, neprijateljske atmosfere koja je svima dala motiv više da pokažu šta znaju. No, niko ne bi dobio ako bi bilo razlupanih glava i prolivene krvi – jasan je Petković.

"Protiv regionalne
lige": Pristalice Olimpije

Foto: Promo / Promo„Protiv regionalne lige“: Pristalice Olimpije

Posle svega jasno je da nema uslova za formiranje regionalne lige. Protiv zajedničkog takmičenja su glas digli i navijači Crvene zvezde, Partizana i Dinama. Dakle, radi se o takmičenju koje niko ne želi. Ko je, posle ovih skandala, za regionalnu ligu?
Vulin: Hrvatska pokazuje da fašizam nije bio loš
Povodom skandala u Splitu oglasio se ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin.
– Ovo nije incident, jer se on dešava jednom i više se ne ponavlja. Ovakvi postupci su nastavak zvanične politike Hrvatske, u kojoj se objašnjava da fašizam i nije bio toliko loš, da su ustaše humanitarni radnici i da je sve što su radili Srbima bilo zasluženo – rekao je Vulin.
(Milan Zarić)
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar