Srpski kvartet među deset najboljih na svetu, Mikec lider u Evropi

Srpski kvartet među najboljima – Kvartet srpskih strelaca nalazi se među deset najboljih na svetskim rang listama za jun, dok je Damir Mikec lider na evropskoj rang listi vazdušnim pištoljem.

Kao i obično, svaki Svetski kup, pa tako i onaj nedavno održan u Minhenu,  donosi mnogo promena na listama. Dimitrije Grgić je zahvaljujući bronzanom odličju MK pištoljem u Minhenu napravio veliki korak od 24. do devete pozicije na svetskoj listi ovim oružjem.

Damir Mikec je osmi na listi za vazdušni pištolj. Bobana Veličković drži deveto mesto vazdušnim pištoljem u ženskoj konkurenciji, a Andrea Arsović je ostala deseta vazdušnom puškom.

Lazar Kovačević u maju nije bio rangiran na listi za vazdušnu pušku, a sada je 27, zbog sedmog mesta u Minhenu. Dobar plasman (4. pozicija) na minulom Svetskom kupu je Stevanu Pletikosiću doneo skok sa 42. na 14. mesto. Značajno je napredovala i Milica Babić, kojoj je u Minhenu izmaklo finale vazdušnom puškom.

Zorana Arunović

Zorana Arunović

Od srpskih strelaca na evropskim listama najbolje je plasian srpski tandem strelaca pištoljem: Damir Mikec i Dimitrije Grgić. Damir Mikec je osmi mesec za redom vodeći na listi za vazdušni pištolj, kojim je lane pobedio u finalu Svetskog kupa. Posle uspeha u Minhenu Dimitrije Grgić je napredovao sa osmog na drugo mesto MK pištoljem slobodnog izbora, na ovoj listi Mikec je peti. Sem njih dvojice među deset najboljih su i Zorana Arunović (četvrta vazdušni pištolj), Andrea Arsović (peta vazdušna puška), Bobana Veličković (osma vazdušni pištolj) i Stevan Pletikosić (10. mesto, trostav).

Zanimljivo je da se među 100 najboljih u Evropi nalaze i srpski strelci koji su završili karijeru, zahvaljujući tome što su osvajali bodove i na takmičenjima koji se na listama boduju u dvogodišnjem periodu. Nemanja Mirosavljev se već godinu i po dana ne bavi takmičarskim streljaštvom, a 72. je na listi za MK pušku iz ležećeg stava. Jasna Šekarić se povuka krajem prošle sezone, a trenutno je 55. u rangiranju takmičarki malokalibarskim pištoljem.

Stevan Pletikosić

Stevan Pletikosić

Na samom vrhu nema mnogo promena. Vodeće pozicije na skoro svim svetskim listama i dalje drže olimpijski šampioni. Izuzeci su Nikolo Kamprijani (Italija) i Henri Junghenel (Nemačka).

Kamprijani je u Riju osvojio titule vazdušnom i MK puškom iz trostava, ali prošle godine se povukao iz streljaštva, pa polako pada na listi (drugi je na listi za vazdušnu pušku, treći za trostav). Nemac Henri Junghenel, koji je na OI pobedio MK puškom iz ležećeg stava se ove sezone još nije takmičio, pa je skliznuo na drugu poziciju.

Izvor i foto RTS

Započnite diskusiju

Ostavi komentar