Srpski trener Igor Kokoškov ostvario prvu pobedu u NBA ligi

Od 30 glavnih trenera u NBA ligi samo šestorica nisu radila kao prvi asistenti, tačnije njih 24 je put ka najvažnijem mestu na klupi utabalo kroz poziciju pomoćnika
Pre nekoliko meseci Srbinu je ukazana velika čast, Igora Kokoškova je Kvin Snajder, prvi trener Jute, pozvao i rekao: „Bićeš mi prvi asistent!”
Posle 16 godina, koliko je srpski stručnjak radio u stručnim štabovima Klipersa, Detroita, Finiksa, Klivlenda, Orlanda i na kraju Jute, stiglo je veliko priznanje i nastavak njegovog izuzetnog uspona u najjačoj konkurenciji na svetu.
A, u ponedeljak veče nova stranica istorije je ispisana. Ekipu iz Solt Lejk sitija Kokoškov je odveo do pobede protiv čuvenih LA Lejkersa (107:101).
Sve se zbilo jer je trener Snajder bio bolestan i Igor je morao da preuzme dužnost.
– Znam koje je moje mesto, ja nisam prvi trener, ovo je tim trenera Snajdera. Definitivno jedno novo, drugačije iskustvo. Nisam imao mnogo vremena da se pripremim za ovako nešto. Ovo je igra u kojoj su najvažniji tim i igrači – kazao je Kokoškov posle utakmice.
Igor ima 44 godine, rođen je u Banatskom Brestovcu, karijeru je pravio kratko u otadžbini (OKK Beograd, Partizan), a mnogo više preko Bare počevši od univerziteta Misuri, a sada sedi do Snajdera, koji je svoje asistentske dane proveo u Lejkersima, Atlanti, ali i CSKA kod Etorea Mesine.
Košarka je kao virus koji me je uhvatio pod svoje. Evo, dok sada pričam o stvarima koje su mi se desile za 20 godina života, sve više razmišljam o tome. Prvo sam otišao u OKK Beograd, a onda u Partizan, koji je u to vreme bio najorganizovaniji klub. Trenirao sam mlađe kategorije, a onda je usledila specijalizacija u SAD. Odlazak u Ameriku u ono vreme, 1995. i 1996. bio je još tabu tema. Izgledalo je kao da sam otišao na Mars.
Sada ga „Marsovci“ poštuju kao čoveka koji mnogo zna o košarci i čija karijera konstantno napreduje.
Sa ljudima iz SAD spojio sam se preko studentskog tima iz Konektikata, preko legendarnog trenera Džima Kalhuna koji je bio jedan od predavača. Tada je naš Košarkaški savez odlučio da pošalje dva trenera na dvomesečno usavršavanje u SAD.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar