Strelci dobili nova pravila

ISSF ujednačio sistem finala u svim disciplinama uz dosta „kozemtičkih” promena, ali odluka o olimpijskom programu za Tokio 2020. još nije doneta
Prvog dana 2013. godine na snagu su stupila nova pravila Međunarodne streljačke federacije koja su umnogome izmenila izgled streljačkih takmičenja, a od prvog dana 2017. i novog olimpijskog ciklusa počeće da važe izmene i poboljšanja tih pravila.
Vatreno krštenje po novim pravilima najbolji strelci sveta imali su već na ovogodišnjem finalu Svetskog kupa u Bolonji.
– To je bilo iznenađenje za sve učesnike. Nikada do tada strelci nisu gađali po novim pravilima, ona još nisu bila ni usvojena a uvedena su na završni turnir u sezoni i borbu za kristalne globuse… Ipak, može se reći da je reč o „kozmetičkim” prepravkama i ujednačavanju načina takmičenja u svim disciplinama, a ne o suštinskim promenama. Još nije odlučena sudbina olimpijskog programa za 2020. iako je najavljivana i iako su se o promenama izjašnjavali i takmičari i sudije preko svojih komiteta. Tako, još ne znamo da li će do tih promena doći u ovom olimpijskom ciklusu. Ako i dođe, onda će to biti od 2018. kada će početi kvalifikacioni ciklus za Igre u Tokiju 2020. godine – kaže Srećko Pejović, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.
Planom Međunarodnog olimpijskog komiteta „2020” predviđeno je izjednačavanje broja muškaraca i žena na olimpijskim takmičenjima, po mogućstvu i uvođenjem mešovitih disciplina i streljaštvo ima „bezbolno” rešenje za to.
– Odnos muških i ženskih disciplina na olimpijskom programu je 3:2 za muškarce i u gađanju puškom i pištoljem i u gađanju glinenih golubova. Jasno je da bi muškarci morali da izgube po jednu disciplinu jer MOK ne dozvoljava uvođenje novih disciplina (u ovom slučaju za žene), a svako bi kao treći nastup imao mešovite parove. Najčešće se pominjalo da će iz programa ispasti mk puška 60 metaka ležeći i pištolj slobodnog izbora, ali na tu ili neku drugu odluku očigledno ćemo čekati još godinu dana.
Od 1. januara važiće promene u finalima u gađanju vazdušnom puškom i pištoljem (10 m) i malokalibarskom puškom 60 metaka ležeći (50 m), kao i u malokalibarskom pištolju za žene (25 m).
Do sada je u prve tri discipline u finalima posle dve serije od po tri hica počinjalo ispadanje. Sada će svi imati po pet hitaca u prve dve serije i 250 sekundi da ih izvedu (za mk pušku 150 sekundi). Tako će prvoplasirani i drugoplasirani imati po 24 hica u finalu.
Kada je u pitanju mk pištolj za žene reč je o ujednačavanju finala s ostalim disciplinama.
– Do sada je osam „finalistkinja” pucalo u polufinalu pet serija od po pet hitaca, a posle toga dve najuspešnije bi pucale za zlato i srebro, a dve naredne za bronzu. Svaka serija se bodovala s poenom za uspešniju takmičarku. Sada će posle tih uvodnih serija, kao u ostalim disciplinama, u svakoj narednoj ispadati najslabija takmičarka. Sve se puca tempom brze paljbe rezultati sa decimalima se sabiraju i tako se i u ovoj disciplini uvode svetski rekordi – objašnjava Pejović.
Termin „svetski rekord” važiće samo za finalna takmičenja dok će najbolji rezultati ostvareni u kvalifikacijama (do 2013. to je bio „osnovni deo” pošto su se postignuti rezultati sabirali s onima u finalu) biti samo „rekord kvalifikacija”.
Nova pravila dozvoljavaju „neverbalnu” pomoć trenera sportistima u svim disciplinama (do sada samo u gađanju glinenih golubova), a to znači da će svi takmičari u gađanju puškom i pištoljem morati da s trenerima uvežbaju sopstveni znakovni jezik. Dosta promena ima i u dozvoljenoj opremi na vatrenoj liniji. Strelci više neće moći da na vatrenu liniju dolaze s mobilnim telefonima, pametnim časovnicima, tabletima i ostalim elektronskim aparatima. Više neće moći ni da štite uši slušalicama kakve se koriste za komunikaciju već samo standardnim čepovima i naušnicama, a zabranjeni su i štitnici za oči koji ih brane od svetlosti sa strane…
– ISSF želi da se vidi lice sportiste, da može da se prepozna, da najbolji strelci postanu poznate ličnosti i van strelišta. To je dobro za popularizaciju streljaštva, a u novim pravilima je muzika u finalima između serija i konferansa obavezna, a preporučuje se i u eliminacijama i kvalifikacijama – kaže Srećko Pejović.
Da trener ne puca umesto strelca…
Strelci ubuduće neće moći da za vreme takmičenja štite uši slušalicama kakve se koriste za mobilne telefone.
– Neki strelci za vreme treninga i takmičenja slušaju svoju muziku koja im pomaže da se koncentrišu, a sada su te slušalice zabranjene jer postoji mogućnost da strelac tokom takmičenja komunicira s trenerom i sluša njegove savete. Zbog toga na vatrenoj liniji ne sme da ima bilo kakav elektronski uređaj, pa čak ni optički uređaj od trenažera, čak i bežični. Sumnjalo se čak, da pomoću takvih uređaja trener može da prati nišan svog takmičara i da on iz publike vrši okidanje. Istina niko nikada nije uhvaćen u tome, ali bolje je sprečiti svaku moguću prevaru – kaže Srećko Pejović.
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar