SUNOVRAT Šta se krije iza debakla mlađih košarkaških selekcija Srbije: Klubovi, gde su vam talenti?

Debaklom juniorske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Turskoj, mlađe košarkaške selekcije Srbije zaokružile su nikada neuspešniju takmičarsku godinu. Nijedna od tri uzrasne kategorije nije ušla ni među osam najboljih u Evropi, što je do skoro bilo nezamislivo.
Nijedna medalja nije došla u Srbiju, a momci do 18 godina s pravom su bili jedni od favorita za osvajanje odličja u Samsunu.

Šta je razlog debakla nekada najboljih mlađih kategorija u Evropi, kakve je Srbija baštinila sve ove godine? U prvom redu to je posledica poremećaja u društvu gde se od dece u još košarkaškom razvoju prave zvezde. U klubovima se loše radi, pošto se jure samo rezultati u mlađim selekcijama. Umesto da sa 18 godina igraju, naša deca sede na klupi. Krivac je i ABA liga koja ne razvija igrače jer je preglomazna i prenaporna za timove i talentovane košarkaše, a treneri jureći rezultat ne puštaju decu na teren.
Još jednom se ispostavilo da je regionalna liga pogubna za naše klubove iz unutrašnjosti i igrače koji sutra treba da budu okosnica seniorske reprezentacije.

Boriša Simanić

Foto: KSS / PromoBoriša Simanić

Što se kraha u Turskoj tiče, “orliće” su predvodili Boriša Simanić i Aleksa Radanov, jedni od najperspektivnijih u Evropi, a pored njih i Miloš Glišić, bivša nada Partizana, koji poslednjih godinu dana nema klub! Utoliko je neuspeh veći, iako opravdanje ne postoji ni za selektora Milana Gurovića. Ipak, bivši reprezentativac je tim okupio sedam dana pred šampionat, a učinak u Samsunu je i dokaz nestručnog rada u klubovima, trenera koji sve manje pažnje poklanjaju deci. Krivica Gurovića nije sporna, ali i onih koji su ga doveli, potpredsednika Igora Rakočevića i direktora Vladimira Kuzmanovića.
(Igor Velimirović)
Izvor i foto

1 Comment

  1. PITAJTE PUDLICU I MIŠKA TO SU NJIHOVI IGRAČI PARTIZAN ŠAMPION U TOJ GENERACIJI NITI JEDNOGA ETO KOLIKO JE ČOKIJU STALO DO REPREZENTACIJE DA MOZE I SENIORE BI UNISTIO.

Ostavi komentar