Svetislav Pešić za Blicsport: Zvezdina odbrana je najbolja u Evropi

Svetski i evropski šampion sa našom reprezentacijom, čovek koji je osvojio Evroligu i kao igrač i kao trener, komentarisao je za Blicsport igre i rezultate svog bivšeg tima u Evropi.

Kako vam se čini Zvezda posle više od polovine takmičenja u Evroligi?

– Kada gledam Zvezdinu utakmicu, vidim na delu staru jugoslovensku odbranu. Tu nema preuzimanja. Znate, treneri koji nemaju vremena da igračima “uđu u stomak” uvek na pitanje igrača šta da igraju u odbrani dobiju odgovor “preuzmi”. Kod Zvezde toga nema. Svi igrači u ekipi su odlični defanzivci u igri jedan na jedan. Zvezda defanzivno igra kao timovi iz nekadašnje SFRJ.

Dejan Radonjić

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaDejan Radonjić

– Za mene je iznenađenje što je Radonjić posle svakog kola Evrolige trener kola. Znate, neko je morao da selektuje ove igrače i da ih uklopi kako su uklopljeni. Dobar si trener onoliko koliko su ti dobri igrači i kako su oni uklopljeni. Očigledno je da je izabrao čvrste momke i dobre igrače. I ove sezone, svi su napredovali. Netačna je priča da je za dobru odbranu potrebna samo borbenost. Ne. Potrebna je i pamet. Za mene je trenutno Zvezda tim čiji igrači igraju najbolju odbranu jedan na jedan u Evropi. Možda ima boljih, ali za sada to ne vidimo.

Ognjen Kuzmić

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaOgnjen Kuzmić

– Kuzmić nije neko novo ime koje se pojavilo. Imao je on i prošle godine dobrih partija, ali tada je bio “bekap” u Panatinaikosu. Ovde je dobio status i igra odlično. Joviću mnogo znači Kuzmić i Kuzmiću mnogo znači Jović. Stefan zna da ima ko da mu čuva leđa u odbrani.

Branko Lazić

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaBranko Lazić

– Napredovao je. Videlo se kada sam došao drugi put u Zvezdu da je reč o momku koji ima veliku želju da radi i odličan karakter. Sada je iskusniji. Donosi bolje odluke tokom utakmice. Zna i kako da upotrebi napadački kvalitet kada je to potrebno. To se videlo i na meču protiv Žalgirisa.

 Marko Simonović

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaMarko Simonović

– Marko je bio jedan od najvećih talenata Evrope. To je igrač za nekoliko pozicija koji može i da brani rivale na različitim pozicijama. Izrastao je u reprezentativca.

 Čarls Dženkins

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaČarls Dženkins

– Vidi se da je srećan. On je igrač uloge. Nije zvezda. Da, pogodio je šut protiv Fenera, ali nije mu to najvažnija odlika. Zvezda je pogodila s njim kao strancem. Mada ako se setimo nije uvek pogađala sa stranim igračima. Vratimo se samo na početak prošle sezone.

Dion Tompson

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaDion Tompson

– Mogao bi da bude dobar izbor. Trenirao sam ga u Bajernu. Radan je, ima dobar karakter. Ono što je Dženkins na spoljnim pozicijama, to bi Tompson trebalo da bude na centarskim.

 Marko Gudurić

Foto: A. Dimitrijević, M. Metlaš / RAS SrbijaMarko Gudurić

– Gudurić je deo generacije igrača rođenih 1995. Kao što volim da kažem, mladi igrači su kao trska, lako izrastu, ali se lako i lome. Iz njegove generacije iz Zvezde Dušan Ristić se opredelio za Ameriku, Marka Tejića su omele povrede, a za Nikolu Rebića i dalje tvrdim da može da bude vrhunski plej. Nije ni Teodosić bio ovo što je sada kada je imao 21 godinu.

(Dejan Boškov)

Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar