Od Košarkaškog saveza Srbije naši basketaši dobili po 10.000 evra kao nagradu
Reprezentativci Srbije u basketu 3×3 izjavili su da su osvajanjem titule prvaka sveta u Kini i pobedom u finalu nad SAD ispunili san, ali da im je naredni cilj da savladaju vicešampione planete u košarci – selekciju Aleksandra Ðorđevića.
Basketaši Srbije Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Ždero i Marko Savić u Guangdžouu osvojili su drugu titulu prvaka sveta, nakon što su zabeležili svih sedam pobeda, poslednju protiv SAD sa 21:16.
„Posle 2012. godine mislili smo da nećemo nikada više biti ponosni kao tada, ali smo se prevarili. Kao dete sam igrao basket u kraju i zamišljao da dajem koševe Amerikancima u finalu. Sada smo i to dostigli i jako sam srećan. Godinama imamo kontinuirani rad, pored drugarstva i rezultati su plod toga“, rekao je najkorisniji igrač turnira Domović Bulut na konferenciji za medije u Kući košarke.
Njegov saigrač Marko Savić dodao je da je bio uveren u trijumf nad Amerikancima u finalu.
„Bio je veliki pritisak na nama jer smo bili favoriti, ali smo sve to izdržali. Pred finale sam bio ubeđen da ćemo da pobedimo. Nema takve nacije kao što je Srbija i sportista sa tako velikim srcem“, poručio je Savić.
Najbolji basketaši planete dobili su poziv selektora košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandra Dorđevića da u prijateljskom susretu odmere snage u basketu, čiji poziv će rado prihvatiti.
„Ne možemo da dočekamo da se upoznamo sa momcima i selektorom Ðorđevićem. Oni su drugi na svetu, najbolji posle Amerikanaca. Ipak, mislim da nemaju velike šanse protiv nas, igra se sa dosta kontakta u basketu, što nama odgovara“, rekao je Dejan Majstorović i dodao da veruje da će dugo vladati svetskim basketom.
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Ðilas čestitao je reprezentativcima na velikom uspehu.
„Momci su se sa još jednog takmičenja vratili sa medaljom, ovog puta zlatnom. Ova godina je sjajna za našu košarku i basket, nadam se da ćemo ponoviti uspehe. Momci su pioniri ovog sporta u Srbiji, pored rezulultata, i ponašanjem na najbolji način predstavljaju svoju zemlju“.
Prema njegovim rečima basket bi naredne godine trebalo da postane olimpijski sport i bude uvršten za Tokio 2020.
„FIBA dosta radi na tome i postoji velika mogućnost da basket postane olimpijski sport, pa posle da umesto dve donesimo tri olimpijske medalje“, rekao je Ðilas i otkrio da će basketaši Srbije zbog svetske titule u Kini da dobiju pojedinačno 10.000 evra.
(FOTO: MN Press)
Izvor i foto

Translate »