A TRČALI SU ZA SLAVOM Ovi veliki talenti našeg fudbala sada su samo navijači na tribinama!

Mladi fudbaleri sve ranije napuštaju Srbiju, ali to je retko kada dobar potez, pošto mnogi ne dobiju pravu šansu u inostranstvu.
Zovu evropskih klubova nisu odoleli, pa su mladi igrači brže-bolje spakovali kofere kako ne bi propustili veliki transfer. Neki su bez dana nastupa u prvom timu potrčali u inostranstvo, a nisu ni slutili kakvu grešku prave. U redu, finansijska strana jeste bitna za fudbalere, stanje u Evropi je mnogo bolje nego u Srbiji, ali su im zbog toga karijere stradale. Mnogi se nisu vratili na pravi kolosek.

Danilo Pantić
Pantiću su proricali veliku karijeru, ali… Posle godinu dana po potpisivanju profesionalnog ugovora sa crno-belima napustio je klub, i to bez obeštećenja. Zovu Čelsija nije mogao da odoli, pa je sa 18 godina postao član „plavaca“. Istina je, ipak, drugačija. Pantić nije ni prišao blizu „Stanforda“, već ga je klub slao na pozajmice u Vitese i Ekscelzior, no nigde se nije dokazao.

Danilo Pantić

Nemanja Radonjić
On je tipičan primer kako preran odlazak u inostranstvo može da uništi karijeru. Bio je jedan od najtalentovanijih igrača u omladinskoj školi Partizana, koju je napustio sa 17 godina. Put ga je odveo u Romu, ali za Rimljane nikada nije debitovao. Prošle sezone se vratio u Srbiju, Čukarički ga je doveo na pozajmicu sa ciljem da mu oživi karijeru, ali on nije uspeo da se izbori za status standardnog prvotimca.
Ivan Šaponjić
Pre odlaska u inostranstvo imao je iskustvo igranja u seniorskom timu Partizana. Baš kao i Jović, i on je otišao u Benfiku, no trenutno je miljama daleko od prvog tima. Sa 18 godina se otisnuo u Portugal, igrao je samo za drugi tim. Upisao je 26 nastupa i dao devet golova. Ipak, nije to nivo fudbala kojim bi trebalo da se zadovolji osvajač zlatne medalje na Svetskom prvenstvu za omladince.

Ivan Šaponjić

Veljko Simić
Napustio je Zvezdu bez debija za prvi tim, odbijajući da potpiše profesionalni ugovor. Odlučio je da sa 18 godina pređe u Bazel, ali se nije proslavio. Prošlo je tri godine, a Simić nije upisao nijedan nastup za prvaka Švajcarske, koji ga je slao na pozajmice u Domžale, Šafhauzen, Kjaso.
Filip Janković
Za Zvezdu je debitovao sa 16 godina u kvalifikacijama za Ligu Evrope, bio je najmlađi igrač crveno-belih u evropskim takmičenjima, pred njim je bila vrhunska karijera… Ipak, sve je to propalo odlukom da tim iz Ljutice Bogdana napusti nakon punoletstva. Procenio je da zaslužuje veću ulogu u timu, pa se odlučuje na prelazak u Parmu. Za „mlekadžije“ nije debitovao, pa je išao na pozajmicu u Kataniju. Trenutno je u Sloveniji, bio u Domžalama, a sada igra za Radomlje.

Filip Janković

Luka Jović
Luka Jović, bivši napadač Crvene zvezde, nije uspeo da se nametne u Benfiki, pa će morati da se dokazuje u Setubalu. I on je, kao mnogi pre njega, pokušao da pronađe sreću u velikom klubu. To je san svih, ali je njegova greška bila što je to uradio sa 18 godina.
Za 10 meseci, koliko je u Lisabonu, Jović se nije naigrao, nastupio je samo na jednoj utakmici u prvenstvu i ušao je pred kraj meča u Ligi šampiona. U tom periodu je nastupao za Benfiku B, igrajući drugu portugalsku ligu. Da li se tome momak rođen u Bijeljini nadao kad je odlazio iz Ljutice Bogdana?
Pantelić uspeo i pored ranog odlaska
Najpoznatiji primer ranog odlaska iz Srbije predstavlja onaj Marka Pantelića. On je omladinsku školu Crvene zvezde napustio sa svega 14 godina, kada je otišao u Grčku. Kada je ušao u seniorske vode, promenio je dosta klubova, u kojima nije imao zapaženu ulogu. Prelazak u Sartid (2003. godine) oživeo mu je karijeru, pa je kasnije sa velikim uspehom igrao za Crvenu zvezdu, Hertu, Ajaks i Olimpijakos.
(Milan Zarić)
Izvor i foto

1 Comment

Ostavi komentar