Treba li zabraniti deci da igraju sa odraslim ljudima? Ove zvezde su debitovale kao klinci!

Mnogo se prašine diglo nakon debija 13-godišnjeg Karamoko Dembelea, kao i godinu dana starijeg Turčina, Mustafe Kapija…

Mi smo već konstatovali da su stvari otišle predaleko, čini se da se traži pompa i da klincima neće nimalo koristiti što su tako mladi stigli pod svetla reflektora.
Naime, očekivanja su porasla, sada će ih svi gledati drugačijim očima, taj pritisak nije lako nositi.
O novim fudbalskim vundekindovima možete pročitati ovde, a kako je bilo nekad?
Apsolutni rekorder je Bolivijac Baldivideso koji je bio poznatiji kao sin nekadašnjeg reprezentativca Hulija Cezara Baldivijesa. On je dobio šansu u 12. godini, ušao je za Auroru, a šansu mu je pružio baš otac.
Sada ima 20 godina, promenio je već pet klubova i uglavnom nije pokazao ništa.
Setimo se Fredija Adua, bio je i u Jagodini, debitovao je sa 14 godina. Amerikanci su ga projektovali u zvezdu budućnosti, rano je stigao u Benfiku i ništa. Menjao je klubove kao čarape, stizale su vesti da se zaposlio kao prodavac, ali ipak igra i dalje u nižim američkim ligama. Sada ima 27 godina, a stigao je i da igra u trećoj finskoj ligi.
Martin Odegard je srušio mnoge rekorde, išao na turneje po najvećim evropskim klubovima, na kraju je prelomio i potpisao za Real, otac je dobio posao u fudbalskoj školi Los Blankosa. Igrao je za Kastilju, nije omiljen među saigračima, Florentino Perez veruje u njega, naterao je Zidana da ga vodi na pripreme u Kanadu.
Ali, Zizu ne smatra da Norvežanin može da igra za prvi tim, stalno se priča o pozajmicama, ali momak ima tek 17 godina. Da ne sudimo prerano…
Ima i suprotnih primera, dvojica, po mnogima najvećih fudbalera sveta, Pele i Maradona su debitovali u 15. godini za seniore. Brazilac je sa 17 već osvojio titulu prvaka sveta, „Rei“ je ostao najmlađi koji je osvojio Mondijal. Pridružio mu se Ronaldo, ali on nije igrao 1994. mada je bio član tima.
Maradona je sa 15 godina odigrao prvi meč za Argentinos Juniorse, u 17. je bio spreman za Mondijal u domovini, ali ga Menoti nije pozvao u tim koji je osvojio prvu svetsku titulu za Argentinu.
U 15. godini je debitovao i Kun Aguero za voljeni Independiente i on je srušio 30 godina star rekord Dijega Maradone, čiju je ćerku i oženio. Šansu mu je pružio Oskar Ruđeri, a Aguero je stigao u Evropu, u Atletiko već u 18 godina.
I Nejmar je prvi profesionalni meč odigrao sa 15 godina, gledali su ga skauti Reala. Ali, završio je u Barseloni, a za razliku od svog idola Pelea, napustio je Santos i zaigrao u Evropi.
Ali, znate li da sve ove Južnoamerikance šije Radamel Falkao?
Naime, „Tigar“ je prvi profesionalni meč odigrao za ekipu iz treće lige Lanseros Bojaku, imao je 13 godina. Posle sezone je prešao u Milionaris da bi završio u akademiji River Plate.
Dakle, neki su uspeli, drugi ne. Setimo se i našeg Nikona Jevtića koji je takođe bio čudo od deteta, ali nije dobio priliku u profesionalnom fudbalu.
Mnogo zavisi i od okolnosti, ali očigledno da se sada debiji dece vraćaju, ili bolje da kažemo ulaze u modu u Evropi, nekako je više to bila navika u Južnoj Americi.
Dobro ili loše? Po nama nepotrebno, a i vi imate pravo na stav…
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar