Velike promene u Formuli 1 – ulična trka u SAD i mnogo više uzbuđenja

Novi izvršni direktor Formule 1 Čejs Keri najavio je promene u tom takmičenju, rekavši da ono više neće biti „šou jednog čoveka“, a najavio uvođenje ulične trke u SAD.

Keri je okončao četiri decenije dugu vladavinu Bernija Eklstona u F1. U intervjuu za agenciju Asošiejted pres, Keri je ocenio da je taj sport stagnirao pod rukovodstvom doskorašnjeg prvog čoveka.

Keri je, međutim, nagovestio da će u pregovorima s pojedinačnim stazama i trkama biti uporan i nepopustljiv, baš kao i njegov prethodnik, rekavši da će trke koje generišu manje profita, kao što je ona u Britaniji, morati da dokažu da mogu da postanu profitabilnije, umesto da se pregovara oko cene organizacije.

Međunarodna kompanija za sport i zabavu „Liberti medija“ preuzela je u ponedeljak F1 od investicionog fonda „Si-Vi-Si kapital partners“. Kontrolni udeo u „Liberti mediji“ ima 75-godišnji tajkun Džon Meloun.

Prioritet za „Liberti“ je rast u SAD. Ta firma je vlasnik bejzbol tima Atlanta brejvs, a ima udela i u nekoliko kablovskih televizija. Formula 1 trenutno ima samo jednu trku u SAD, onu u Ostinu, ali kompanija planira da ubaci i uličnu trku.

„Voleli bismo da u SAD uvedemo trku u nekom od velikih turističkih centara, kao što su Njujork, Los Anđeles, Majami, Las Vegas. Mislimo da možemo da stvorimo nešto što će biti zaista poseban događaj. Jasno je da u SAD možemo samo da rastemo. Nismo ulagali kako treba da bismo izgradili tamošnje tržište“, rekao je Keri.

On je ocenio da je sport ostao „zaglavljen u prošlosti“ i da je zbog toga delovao „malo umorno“, kao i da Eklston nije shvatio moderne medije.

„Berni je vodio šou jednog čoveka. Ja ne planiram tako da vodim Formulu 1“, rekao je Keri.

Eklston će ostati počasni predsednik i savetnik, ali sva vlast je sada u rukama Kerija, visokog funkcionera mreže Foks.

„Mislim da u poslednjih šest godina ovaj posao nije realizovao svoj potencijal. Morate da budete kompetetivni u svakom pogledu i treba vam prisustvo na internetu koje će biti konstantno, treba vam organizacija koja radi mnogo stvari u isto vreme“, rekao je Keri.

Eklston je često bio kritikovan zato što je zapostavljao istorijski popularne trke da bi ih smeštao u nova i bogatija tržišta, kao što su Abu Dabi, Bahrein i Azerbejdžan, u kome je prošle godine održana debitantska trka Formule 1. Velika nagrada Nemačke izbačena je iz kalendara zbog finansijskih teškoća Hokenhajma, dok je britanska trka Silverstoun u opasnosti zbog cena organizacije.

„Zapadna Evropa nam je važna i moramo do određene mere da se angažujemo da bi te trke bile veće i bolje nego što su sada, kada se uzme u obzir njihovo nasleđe“, rekao je Keri.

On je odbacio mogućnost snižavanja cena da bi se u kalendaru zadržale istorijski važne trke.

„Spremni smo da ulažemo u sport, ali mi smo novi momci, tako da sada svi hoće da dođu i da vide da li postoji šansa da se ponovo pregovara o ceni. Ne mislim da je to pravi pristup. Mislimo da ove trke (kao što su one u Britaniji i Nemačkoj) treba da budu veće i profitabilnije i spremni smo da radimo s promoterima da bismo utvrdili kako da to postignemo. To je naš cilj“, rekao je Keri.

Prodaja Formule 1 dolazi u trenutku kada se ovaj sport sprema za velike promene, kao što su šire gume, dizajn bolida, glasniji motori i povećavanje šansi za preticanje, što bi trebalo da učini taj sport uzbudljivijim. U pitanju je pokušaj da se vrati veliki deo nezadovoljnih navijača, koji sve manje dolaze na trke.

„Sigurno ćemo raditi neke stvari da bismo dan trke napravili uzbudljivijim i angažovanijim za gledaoce, ali i da same trke budu uzbudljivije. Razgovarao sam sa mnogo ljudi i čuo sam mnogo istih stvari o predvidljivosti, prekomplikovanim pravilima, o tome da su sada inženjeri važniji od vozača, kao i da bi motori trebalo da budu brži, glasniji, jeftiniji. Tako da ima nekoliko stvari koje možemo da uradimo da bismo unapredili trke“, rekao je Keri.

On je rekao da želi da unese „uzbuđenje i žamor“ koji se mogu naći oko centralnog događaja u profesionalnom američkom fudbalu Superbolu. Takođe mu je cilj da same trke pretvori u festivale koji će u gradovima domaćinima trajati cele nedelje.

„Voleo bih da imam 21 Superbol. Prvi prioritet je da trke budu veće i bolje. Imamo sjajne trke kao što su Singapur, Meksiko i Abu Dabi, ali moramo da se potrudimo da postignemo da svaka trka ima energiju i uzbuđenje koji će ih stvarno učiniti jedinstvenim događajima“, rekao je Keri.

Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar