Momak iz Sombora jedan je od košarkaša o kojima se najviše priča u NBA ligi.
Bivši centar Mega Leksa i reprezentativac Srbije Nikola Jokić ne prestaje da oduševljava sve košarkaške stručnjake širom NBA lige.
On je prošlog leta draftovan od strane Denver Nagetsa, biran je kao 41. pik, nije se velika galama dizala oko njegovog odlaska u NBA.
Ipak, vremenom Jokić je počeo da se nameće i trener Nagetsa Majk Maloun nije mogao to da ne primeti. U Letnjoj ligi je imao solidne brojke, ali i dalje niko nije mogao ni da zamisli u šta će se Nikola pretvoriti.
Kako su se utakmice ređale, on je sve više i više oduševljavao svojim lucidnim potezima, borbenošću u reketu, mekom rukom, strašnim asistencijama. Postajalo je jasno, Srbija i Denver dobijaju neverovatnog igrača.
Do kraja sezone, momak rođen u Somboru postao je „ime“ širom NBA lige, o njemu se priča samo u superlativima, nije čest slučaj da igrača biran na draftu kao 41. pik, bude jedan od najboljih rukija, a naš Nikola je bio treći! Odmah iza neprikosnovenih Karla-Entonija Taunsa i Kristapsa Porzingisa koji su birani kao prvi i četvrti na draftu te 2015. godine.
Na 80 utakmica u svojoj debitantskoj sezoni u najjačem košarkaškom takmičenju na planeti, Jokić je na 80 utakmica, u proseku davao 10 poena, uz sedam skokova, 2,4 asistencije i jednu ukradenu loptu po meču. Od momka „bebastog tela“, kako ga je svojevremeno opisao Miško Ražnatović, postao je jedan od najboljih mladih igrača sveta, ali ne samo to. Prema jednom vrlo važnom statističkom parametru, Jokić je u svojoj ruki sezoni, bio NAJBOLJI CENTAR U LIGI!
Samim tim, prema ovom podatku Jokić je bolji i od Taunsa a i od Porzingisa, koji su se u trci za najboljeg novajliju godine našli ispred njega.
O čemu je reč?
Naime, prema takozvanom BPM (Box Plus/Minus), srpski centar deli 11. mesto u ligi. Iza njega su imena poput Pola Džordža i Džimija Batlera ali i centri poput Endrua Boguta, Pau Gasola, Ala Horforda i DeAndre Džordana. Interesantno je da prema ovom parametru Srbija ima jedan od najjačih centarski tandema na svetu, kako je među najboljima u ligi i Boban Marjanović.
BPM se određuje tako što se u obzir uzmu sve „box score“ informacije (poeni, procenti, skokovi, asistencije, ukradene lopte, izgubljene lopte, blokade, faulovi) kao i ukupan nastup tima, kako bi se procenilo koliko je jedan igrač odigrao bolje ili lošije od prosečne brojke za ligu. Ovaj podatak se računa na 100 poseda, za prosek se uzima nula tako da je jasno da je sve iznad nule, iznad proseka.
TABELA
Kao što ste mogli da vidite u tabeli iznad, Kari ima neverovatnih 12,5 i sa tom brojkom je apsoltno prvi u ligi, iza njega je plej Oklahome Rasel Vestbruk sa 10, dok je treći Lebron Džejmsa sa BPM-om 9,1.
Sjajno društvo mora se priznati, mada je interesantno kako je na ovu listu zalutao Kol Oldrič, koji deli 11. mesto sa našim centrom.
Bilo kako bilo, ovo je još jedan dokaz u nizu da je pred Nikolom Jokićem blistava budućnost. Od njega i Nurkića se mnogo očekuje ove sezone, reprezentativac BiH je već treću godinu u Nagetsima i konačno je počeo da pokazuje svoj pun potencijal, dok je srpskom centru, mora se priznati, trebalo znanto manje. On je već u svojoj prvoj sezoni oduševio, nema sumnje da nadalje može biti samo bolji.
Izvor i foto

Translate »