ŽIVOTNA PRIČA MLADENA ŠEKULARCA Zašto nisam postao novi Dražen

Prognozirali su mu karijeru pokojnog Petrovića, najboljeg belog igrača svih vremena, osvajao je medalje sa mlađim selekcijama, ali je stao na pola puta. Danas je ambiciozni trener drugoligaša Slobode iz Užica.
Košarkaški zanesenjaci se pitaju gde je Mladen Šekularac? Tu je, u Srbiji, spreman da trenerski uzleti i napravi veliku karijeru. Onakvu kakva mu je predviđena kao igraču. Bio je, danas 35-godišnji Baranin ogroman talenat, očekivalo se da će da dostigne slavu legendarnog Dražena Petrovića, ali negde je zapelo. Gde, pitamo ga?

 • Tačno je, bio sam veliki talenat, međutim, nisam ostvario ni 30 odsto od onog što sam mogao. Zašto? Zato što sam bio okružen ljudima koji nisu iz zdrave sportske priče, već iz negativne, gledali su me kao laku zaradu. A igrači nisu roba, već ljudi od krvi i mesa, za šta moraju da budu nagrađeni. Uvek sam imao stav, svoje ja i to me je koštalo. Mogu, ipak, da se pogledam u ogledalo, čistog obraza, iako postoji žal što nisam uspeo – kaže Šekularac u ispovesti za “Blic”.

Dražen Petrović je tako ostao bez naslednika.

 • Imponovala su mi i značila poređenja sa takvim velikanom. Imao sam sve kvalitete da budem bolji igrač nego što sam bio, rešavao sam utakmice, bio ispred generacije, sa 15 godina počeo u seniorskoj konkurenciji, bio dominantan do 22. Sa kadetima sam bio šampion Evrope 1997, godinu kasnije bronzani na Olimpijskim igrama mladih u Moskvi, pa srebrni 1999. na Univerzijadi, kada sam Amerikancima u finalu ubacio 31 poen. Već kao mlad stekao sam dosta iskustva, nisam imao na kraju ni sreće…

Primorka, FMP, slavni Virtus, Budućnost, Grčka, Belgija, Aleksandrovac…

 • Odlazeći iz FMP-a u Italiju nisam se pitao, FMP je tražio veliko obeštećenje, sve se završilo negativno po mene, a klub iz Bolonje se ubrzo raspao. U Budućnosti sam imao mnogo povreda i problema, u Apolonu me zadesila teška povreda. Brat Dražen mi je spasao karijeru, trenirali smo zajedno, spremao me, imao sam ponuda, nisam otišao u bolji klub, ali sam jako dobro prošao u Belgiji, Antverpenu i Šarlroa, da sam znao otišao bih ranije i ne bih se vraćao. Završio sam u Igokei 2010.

Posle Beograda i razvoda od supruge nastavio je na Zlatiboru.

 • Reaktivirao sam se u Zlatiboru iz Čajetine 2014. iz čiste ljubavi prema košarci, iako već dosta potrošen. Upoznao sam košarkaškog trenera Vladana Kaloperovića, prijatelja za ceo život. Završio sam fakultet Visoke sportske i zdravstvene škole sa FIBA licencom, postao trener sa ocenom 9,28 i seo na klupu. Jednom sportista – uvek sportista.

Danas jede težak trenerski hleb.

 • Počeo sam u Čajetini, ali sam brzo otišao jer sam hteo sam da donosim odluke, nisam dozvoljavao da mi se mešaju u posao. Radio sam sa “astronautima”, koji su me terali da treniram i po četiri puta dnevno! Ja neću da budem takav, želim deci da ulijem nadu u košarku, da vole to što rade.

Kao njegovi naslednici u Slobodi iz Užica.

 • Prošle sezone smo sačuvali opstanak, imali mali fond igrača, velikih novčanih problema, ali smo našli model da kroz reprogram vratimo dugove. Najvažnije je da je klub sačuvan i da sada uz skroman budžet možemo da funkcionišemo finansirajući se od grada. Direktor Slavenko Marić i ja pravimo zdravu košarkašku priču što jeste cilj, pored opstanka, a onda vremenom da uđemo u KLS, pa ABA ligu… Drago mi je što se publika vratila na naše utakmice, znači nam njihova podrška.

A trenerske ambicije su velike.

 • Da jednog dana vodim veliki klub uz tada već stečeno iskustvo, mada se u trenerskom poslu to nikad ne zna. Zacrtao sam cilj, ideju, da momci koje vodim uživaju.

Zvezda, Partizan…

 • Oni su odavno tipovani, zna se ko koga plaća i ko će u budućnosti biti trener ta dva kluba. Ja sam, ipak, iz sportske i zdrave priče.

ABA liga posrće.

 • Ta liga iz godine u godinu doživljava fijasko, negativna je za našu košarku. Ne smemo da dozvolimo da se marginalizuju Užice, Leskovac, Čačak, Niš, Kraljevo, a da se sve svede na Beograd. Uglavnom su svi bivši asovi, osim Đorđevića i Slavnića, rođeni van glavnog grada.

Sin Đorđe tatinim stopama
Mladen ne brine za naslednika na terenu.

 • Žao mi je što me sin Đorđe nije gledao na terenu. On je 2007. godište, levoruk je, trenira u Ceraku, neka samo nastavi da radi

Navijam za Srbiju
Šekularcu je teško pao raspad Srbije i Crne Gore.

 • Iako sam iz Bara, navijam za Srbiju, isti smo narod. Drago mi je što smo nastavili sa uspesima, osvajanjem medalja, potrebno je samo da više ulažemo u košarku.

(Igor Velimirović)
Izvor i foto

Započnite diskusiju

Ostavi komentar